Werknemers ziekenhuis St Jansdal gaan 16 maart staken

FLEVOLAND • Do 2 maart 2023 | 17:27 • Donderdag 2 maart 2023 | 17:27

Werknemers van het St Jansdalziekenhuis in Harderwijk leggen 16 maart een dag het werk neer voor een betere CAO. Dat blijkt uit de voorlopige lijst van deelnemende ziekenhuizen aan de landelijke actiedag. Op die donderdag leveren de hospitalen alleen spoedeisende zorg. De vestiging in Lelystad doet vooralsnog niet mee aan de actie.

St Jansdal is één van de 64 ziekenhuizen dat meedoet aan de landelijke staking van vakbonden CNV, FBZ en FNV. De onderhandelingen over een nieuwe CAO zijn tot nu toe spaak gelopen. Dat komt omdat de koopkracht achteruit gaat en de werkdruk toeneemt bij het bod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zeggen de vakbonden. Het personeel wil onder meer een hoger loon, een ruimere reiskostenvergoeding en een verlaging van de werkdruk.

Op de actiedag kunnen afspraken in St Jansdal geschrapt worden maar oncologische en spoedeisende zorg gaan door, verzekeren de bonden. Het hangt wel van de actiebereidheid af hoe afdelingen op de actiedag bezet zijn. Daar is nog geen zicht op, aldus de CNV. Met de actiecomités in de ziekenhuizen volgen nog zogenoemde 'veiligheidsoverleggen', om de noodzakelijke zorg in goede banen te leiden. De datum van de actie is tot nu toe geheim gehouden zodat de ziekenhuizen niet om de datum heen konden plannen, aldus de bonden.

Ziekenhuispersoneel trapt de actiedag om 8.00 uur af. Die dag zijn er ook activiteiten in de diverse hospitalen. Zo zijn er toespraken van vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel