Vervanging brug en sluis bij Roggebot komend weekend afgerond

DRONTEN • Ma 6 maart 2023 | 6:10 • Maandag 6 maart 2023 | 6:10

De grootschalige werkzaamheden bij de Roggebotsluis tussen Dronten en Kampen zijn zo goed als klaar. De oude brug is vervangen door een hogere en de sluis heeft zijn functie verloren. Die zal op een later moment verdwijnen.

Komend weekend zal de Hanzeweg ter hoogte van de Roggebotsluis enkele dagen worden afgesloten, om de omliggende wegen aan te sluiten op de nieuwe brug.

"De N307 gaat op vrijdag 10 maart om 19:00 uur dicht", vertelt Tom Heideman, projectleider van de aannemerscombinatie Roggebot. "Maandagochtend 13 maart vanaf zes uur wordt de weg weer opengesteld. En dan kan er over de nieuwe brug gereden worden. In het weekend is de brug alleen open voor hulpdiensten, landbouwverkeer en bestemmingsverkeer. Ook het fietspad gaat al voor het weekend open."

Overbodig
In 2021 begon de bouw van de nieuwe brug over het randmeer die de oude brug en Roggebotsluis vervangt. De nieuwe Reevesluis, een stukje verderop langs de Drontermeerdijk, maakt de in 1957 gebouwde Roggebotsluis overbodig.

De veranderingen maken onderdeel uit van het IJsseldelta-programma. Tussen de IJssel en het Drontermeer is een nieuwe geul aangelegd die bij extreme omstandigheden water van de IJssel kan afvoeren.

Daardoor loopt Kampen minder kans op overstromingen, zoals die in 1993 en 1995 plaatsvonden. Toen stond het water in Zwolle en Kampen erg hoog. Dat was reden om het project 'Ruimte voor de Rivier' te starten. De sluis markeert een omslag in het denken over waterbeheersing. In plaats van de dijken te verhogen, is besloten om de rivieren meer ruimte te geven.

Hoger dan oude brug
De nieuwe brug op de Hanzeweg is zeven meter hoog en daarmee een stuk hoger dan de oude brug bij de Roggebotsluis. Het wegverkeer hoeft daardoor minder vaak stil te staan, omdat de brug minder vaak open hoeft voor de scheepvaart. Verder zijn alle kruisingen rondom de brug ongelijkvloers gemaakt en zijn er parallelwegen voor lokaal en landbouwverkeer aangelegd.

"Na het weekend gaan we nog verder met de aansluiting aan de kant van Flevoland. Daar komen nog een op- en afrit die verbinding met de weg naar Elburg maken."

Het fietspad over de nieuwe brug wordt komende donderdag al officieel in gebruik genomen, maar pas na het weekend is de verbinding open voor al het wegverkeer. Autoverkeer wordt tot die tijd omgeleid over Emmeloord, via de N50, A6 en N711 en over Elburg via de N50, A28 en N305.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel