Toch akkoord over verbreding sluis Kornwerderzand

URK • Wo 15 maart 2023 | 8:49 • Woensdag 15 maart 2023 | 8:49

De verbreding van de sluis Kornwerderzand kan toch doorgaan. Acht Urker bedrijven lieten vorige maand op de valreep weten dat ze het niet eens waren met de kosten die ze moesten betalen. Daarover is nu toch een akkoord bereikt, laat de Friese gedeputeerde Avine Fokkens weten.

De Kornwerderzandsluis in de Afsluitdijk wordt ongeveer 11 meter breder en bijna drie meter dieper gemaakt, zodat er grotere schepen doorheen kunnen. De verbreding moet in 2028 afgerond zijn en kost 200 miljoen euro. Daarvan zou het bedrijfsleven, waaronder een groep Urker bedrijven, 26,5 miljoen betalen.

Acht Urker bedrijven hadden bezwaar tegen de kosten. Vissers moeten extra passagegeld betalen, 500 euro per keer. Scheepsbouwers moeten 0,5 procent per project betalen, maar het was de bedoeling dat het naar 0,8 procent zou gaan als de marktomstandigheden weer verbeteren. De dwarsliggende bedrijven wilden ook voor de langere termijn vasthouden aan het lagere tarief.

Volgens Fokkens ging het conflict om nieuwe kotters die met vier meter of meer eigenlijk te veel diepgang hebben voor de huidige sluis, maar die er nu met hulpmiddelen zoals een luchtband en een bok toch langs kunnen. Dat gebeurt maar een paar keer per jaar. "Met hen is afgesproken dat ze hetzelfde blijven betalen, zolang de schepen niet breder en langer worden dan nu", zegt Fokkens. "Dat kan ze soms wel een paar duizend euro per jaar schelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel