Almere komt met drie locaties voor 600 tijdelijke woningen

ALMERE • Ma 20 maart 2023 | 13:40 • Maandag 20 maart 2023 | 13:40

Op drie verschillende plekken in Almere kunnen op korte termijn in totaal zeshonderd tijdelijke woningen worden gebouwd. Met dat voorstel komt het college van B en W.

Op ieder van de drie locaties is dan ruimte voor tweehonderd woningen. De kleine appartementen zullen naar verwachting zo'n 15 jaar blijven staan, waarna ze weer worden afgebroken. 

Voor iedereen die ingeschreven staat
Het gaat om simpele huizen die bedoeld zijn voor iedereen die op Woningnet staat ingeschreven als woningzoekende. Qua uiterlijk en ontwerp wordt door de gemeente Almere de vergelijking gemaakt met de woonprojecten 'Wonen bij Lars' en 'Wonen bij Lily' in Lelystad. 

De gemeente Almere heeft voor de zoektocht naar geschikte locaties in eerste instantie een lijst met 26 plekken opgesteld. Die is vervolgens teruggebracht naar acht stuks, waarvan drie nu de duidelijke voorkeur hebben.

De drie locaties zijn:
* De Binderij: een open strook langs het spoor bij bedrijventerrein De Binderij aan de rand van de Literatuurwijk. 

* Nobelhorst-Oost: strook op open terrein westelijk langs de Grote Denkersweg, tegenover William Turnerstraat en William Jamesstraat. Het stuk grond wordt niet permanent bebouwd omdat het in de toekomst wellicht nodig is voor de Stichtselijn, een ov-verbinding richting Utrecht.

* Fanny Blankers-Koen sportpark, ten noorden van de busbaan; het open veld omgeven door de Competitieweg.

Gekeken naar voor- en nadelen
Het college van B en W heeft bij het kiezen van de drie voorkeurslocaties gekeken naar verschillende criteria. Denk hierbij aan afstand tot belangrijke voorzieningen (openbaar vervoer, onderwijs, huisarts), het belang van de locatie voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen en het voorkomen van overbelasting van het aanwezige rioolstelstel.

De Binderij

Gemeente Almere

Nobelhorst Oost

Gemeente Almere

Sportpark FBK

Gemeente Almere

De drie locaties worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad. Die zal uiteindelijk beslissen of de woningen ook daadwerkelijk gebouwd mogen worden. De kans is ook aanwezig dat de gemeenteraad alsnog één of meerdere alternatieven aanwijst voor de woningbouw.

De vijf alternatieven zijn:
* Evenaar, Almere Buiten
De middenberm ter hoogte van de kruising met de Paletlaan (bij New York Pizza) tot de kruising met de Prismastraat (bij het gezondheidscentrum).

* Zuidoever Weerwater
Open ruimte langs de Noorderdreef en A6, tussen McDonald's en Bergsmapad, doorkruist door Oorweg en Lesplaats.

* Oosterwold-Midden
Twee agrarische velden tussen de Paradijsvogelweg en de A27 (Grondgebied Rijksvastgoedbedrijf) tegenover o.a. het Paradijsvogelbosje, de Frederik van Eedenweg en Bao Zhaoweg, Jules Vernestraat en James Wattweg.

* Tussen de Vaarten-Zuid
Reservering Stichtselijn; twee stroken tussen Tussenring/Zwaluwpad en de bomenrijen in open veld, van Josef Israellaan (ter hoogte van Thérèse Schwartzestraat) tot aan fietspad Zwaluwweg.

* Odeonveld, Almere Stad.

400 woningen op andere plekken
De plannen voor de 600 tijdelijke woningen komen bovenop al bestaande plannen voor vierhonderd flexwoningen. Deze komen bij het Annapark in de Stedenwijk en aan de Pasar Malamstraat in Almere Buiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel