Cel voor bitcoinoplichter die 2 miljoen verbraste aan auto's, reizen en handtassen

LELYSTAD • Ma 20 maart 2023 | 15:59 • Maandag 20 maart 2023 | 15:59

De oprichter van Koinz Trading uit Lelystad is maandag tot veertig maanden celstraf veroordeeld wegens fraude. Ook moet hij de twee miljoen euro die hij van investeerders aftroggelde, terugbetalen. Dat vonniste de rechtbank in Zwolle maandag.

Berry van M. begon in 2017 met Koinz Trading, een zogeheten 'bitcoinfabriek'. Particulieren konden investeren in computers waarmee het digitale geld werd gemaakt. Hij beloofde prachtige rendementen en nadat hij in diverse media zijn verhaal had gedaan, stroomde het geld binnen.

De computers stonden volgens hem in een geheime hal en door ze aan elkaar te koppelen zouden veel meer bitcoins gemined worden. De eerste investeerders kregen een paar maanden lang inderdaad 0,3 bitcoin als rendement, maar dat droogde al snel op. Later bleek dat Berry rendementen uitkeerde met geld dat nieuwe klanten inlegden.

Bestond de fabriek eigenlijk wel?
De computers die hij kocht, waren helemaal niet geschikt voor het zware rekenwerk waarmee bitcoins gegenereerd worden. Hij gebruikte alleen de serienummers van die computers bij de contracten die hij aan particulieren verschafte. In mei 2019 werd de man opgepakt, nadat eerder al diverse slachtoffers met succes kort-gedingen tegen hem hadden aangespannen in Lelystad. De slachtoffers kregen uiteindelijk niets. Volgens de rechtbank in Zwolle gebruikte Van M. in totaal 724 fictieve computers. Van een zogeheten bitcoinfabriek in Lelystad is nooit sprake geweest.

Een Maserati en negen handtassen
De rechters achten valsheid in geschrifte, faillissementsfraude en identiteitsfraude bewezen. Met de ruim twee miljoen euro aan inkomsten leefde hij vervolgens in weelde, aldus de rechters. De man spendeerde 1,4 miljoen euro aan onder meer dure reizen, een Maserati en een BMW. Ook kocht hij negen handtassen van een duur merk voor zijn vrouw voor 18.000 euro, bleek al op de zitting vorige maand. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Opgeteld moet hij ook twee miljoen euro betalen aan 48 gedupeerden.

Oprichter Van M. zit momenteel al een andere straf uit. Zijn vrouw kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd voor witwassen. Zij had slechts een bescheiden rol in de fraude.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel