Van buurtkastjes tot het Rode Kruis: hulpinitiatieven zien steeds meer voedselarmoede

LELYSTAD • Vr 24 maart 2023 | 17:44 • Vrijdag 24 maart 2023 | 17:44

Particuliere initiatieven om voedselarmoede tegen te gaan, krijgen het steeds drukker. Buurtkastjes in Lelystad worden flink bezocht, en er is hulp van boeren in de omgeving om die te vullen. Ondertussen probeert het Rode Kruis mensen te helpen die niet in aanmerking komen voor de Voedselbank. "De vraag loopt bij ons op", constateert Pascal Toledo van het Flevolandse district van het Rode Kruis.

In Almere en Lelystad helpt het Rode Kruis door cadeaubonnen voor de supermarkt beschikbaar te stellen aan mensen die het nodig hebben. Dat doen ze samen met acht kleinere stichtingen, die weten wie er op dit moment een steuntje in de rug kan gebruiken. "In Flevoland zijn dat vooral ongedocumenteerde migranten. Die wonen wel in Nederland, maar hebben geen recht op hulp." Maar ze helpen ook mensen die tijdelijk geen inkomen hebben, en ook niet bij de voedselbank terecht kunnen.

Kliekjes voor de buurtkast
Sonja Janssen is eigenaar van een boerderijwinkel in het buitengebied van Lelystad. Bij haar kloppen regelmatig hulpinitiatieven aan, met de vraag of er wat eten over is. "De deelkastjes die in Lelystad staan, bijvoorbeeld. Of mensen die zelf een stichting hebben opgericht en vanuit huis voedselpakketjes maken", vertelt ze. "Er is gewoon veel vraag naar de basisartikelen. Aardappelen, bijvoorbeeld, om maar iets te kunnen maken."

In tegenstelling tot de supermarkten, waar de prijzen al maanden stijgen, weet Sonja de prijzen van haar eigen producten nog constant te houden. Mensen komen ook van ver om van die gunstigere prijzen gebruik te maken. "Net had ik nog mensen uit Almere. Dan denk ik: waarom kom je nou hierheen voor een paar zakken aardappelen en een paar uien? Maar ze kunnen ze nergens anders naar hun zin vinden."

Janssen denkt dat ze wel een keer per week een donatie doet aan een van de initiatieven in Lelystad. Ze doet wat ze kan. "Ik vind het een heel vervelend idee dat mensen 's avonds niet iets warms op tafel kunnen zetten. Dan denk je: is het echt zo erg? Ja. Het is echt zo erg."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel