Potentiële luchtverkeersleiders maken kennis met vak op Lelystad Airport

LELYSTAD • Za 25 maart 2023 | 16:55 • Zaterdag 25 maart 2023 | 16:55

Hoewel Lelystad Airport nog niet open is voor passagiersvluchten, is er zaterdag een open dag voor mensen die luchtverkeersleider willen worden. Er zitten nu een vijftal verkeersleiders, omdat dat wettelijk gezien moet. Maar ook als Lelystad niet opengaat is er nog een tekort omdat er op landelijk niveau grote behoefte is aan medewerkers.

"Er is voldoende werk," zegt Jurgen van Avermaete van Luchtverkeersleiding Nederland. Het probleem zit hem niet alleen in Nederland. "We hebben de komende jaren ook internationaal gezien, een groot gebrek aan verkeersleiders."

Moeilijk vak
"Vliegtuigen begeleiden bij het landen en opstijgen is een moeilijk vak," zegt Van Avermaete. "De volledige opleiding duurt vier jaar en het is moeilijk om mensen te vinden die de opleiding voltooien." Er is daarom een strenge selectie om in de luchtvaart aan de slag te gaan.

Je moet stressbestendig zijn, goed kaarten kunnen lezen, in 3D denken en de tijd goed in de gaten kunnen houden. Toch is het ook een leuk beroep, zegt verkeersleider Jonah Bekkers. "Je bent niet de hele dag bezig met het gevoel dat je een heel verantwoordelijke baan hebt."

Virtual Reality
Op de open dag kon je praten met luchtverkeersleiders, lezingen bijwonen of een workshop kaartlezen volgen. Een echte verkeerstoren met radar of schermen om het vliegverkeer in de gaten te houden stond er niet. Wel kon je met een VR-bril zien wat een luchtverkeersleider meemaakt. "Ik sta nu dus gewoon in de toren," zegt een jongen. "En ik zie alle schermen, maar nog geen vliegtuigen."

Een andere bezoeker probeert met de ring van een zenuwspiraal het eind van de draad te halen zonder dat de zoemer afgaat. Ondertussen stelt een luchtverkeersleider hem vragen. "Ja het is best lastig," zegt de bezoeker die een paar keer opnieuw begint. "Je moet kunnen multitasken", zegt de luchtverkeersleider. "Terwijl je druk bezig bent met het vliegverkeer, moet je je aandacht kunnen verdelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel