Gemeente treedt toch op tegen migrantenboerderij Roodbeenweg

DRONTEN • Ma 3 april 2023 | 13:43 • Maandag 3 april 2023 | 13:43

De gemeente Dronten gaat toch optreden tegen een arbeidsmigrantenboerderij aan de Roodbeenweg. Door een recente uitspraak van de rechter verblijven ongeveer zestig migranten momenteel 'illegaal' in de boerderij en in containerwoningen op het erf. Hoe en wanneer er gehandhaafd gaat worden, is nog onbekend.

Omwonenden zijn tegen de huisvesting en tekenden daarom bezwaar aan tegen de vergunningen van de gemeente. Ze vonden onder meer dat de huisvesting te dicht bij akkers staat waar met gewasbeschermingsmiddelen wordt gespoten. Normaal gesproken moet er tussen bebouwing en sproeiwerkzaamheden een afstand van vijftig meter zitten. De gemeente heeft wel laten onderzoeken of aan de Roodbeenweg van die afstand mag worden afgeweken, maar volgens de bezwaarmakers is daarbij een verkeerd model gebruikt. De voorzieningenrechter in Utrecht was dat met de omwonenden eens en schorste daarom drie weken geleden de vergunningen.

Verblijf is juridisch gezien illegaal
Dat betekende dus wel dat de huidige bewoners er vanaf half maart illegaal verbleven. De gemeente Dronten gaf aan de situatie tijdelijk te gedogen, tot tevredenheid van de ondernemer. De omwonenden daarentegen waren geschokt door de reactie van de gemeente. Zij wilden dat de gemeente ging handhaven.

En hoewel de gemeente de zaak nog verder onderzoekt is het handhavingstraject inmiddels wel gestart: "Er wordt op dit moment
onderzoek verricht naar de relevante feiten en omstandigheden. Het handhavingstraject is opgestart en vergt een zorgvuldig proces. Het college zal zo snel mogelijk een besluit (over de wijze van handhaving, red.) nemen. Gedogen is geheel iets anders. Met gedogen worden overtredingen niet vervolgd, treft men geen maatregelen en ziet men af van handhavend optreden. Dat is hier niet aan de orde." Hoe en per wanneer de gemeente Dronten gaat handhaven is dus nog afwachten.

Daarnaast moet de gemeente Dronten binnen een aantal weken ook een reactie geven over de spuitzoneproblematiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel