Bataviahaven voor eerst thuishaven van cruiserederij

LELYSTAD • Ma 3 april 2023 | 16:06 • Maandag 3 april 2023 | 16:06

Bataviahaven in Lelystad mag zich voor het eerst thuishaven van een cruiserederij noemen. De Franse rederij Croisi Europe start vanaf deze week met het verzorgen van riviertochten door heel Europa vanuit Lelystad. In totaal zullen dit seizoen rond de vijfhonderd schepen met gemiddeld tweehonderd passagiers in de Bataviahaven aanleggen.

Het aantal cruiseschepen stijgt al jaren en dat betekent dat rederijen op zoek zijn naar nieuwe thuishavens. De medewerkers van Bataviahaven hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om Lelystad als thuishaven aantrekkelijk te maken en onder de aandacht te brengen.

"Toen we eraan begonnen kenden we helemaal niemand in deze sector", vertelt directeur van de Bataviahaven Joop van Diest. "We zijn gaan netwerken en we zijn naar beurzen in Oostenrijk en Zwitserland gegaan met de boodschap; Lelystad is een hele aantrekkelijke haven."

Ook de provincie en de gemeente Lelystad hebben meegeholpen in het op de kaart zetten van Lelystad als permanente cruiseterminal. Zo is er samengewerkt met verschillende partijen uit het toerisme om allerlei excursies aan te bieden voor de passagiers van de cruiseschepen.

"Bijvoorbeeld Batavialand en de werf maar ook Toms Creek, het natuurpark en de Oostvaardersplassen als prachtig wandelgebied", vertelt wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra. "Maar ook ondernemers die bijvoorbeeld fietsen verhuren, Kok Experience en het Agora theater in de binnenstad."

Ook zal er de komende jaren nog extra worden geïnvesteerd om de komst van de ruim honderdduizend passagiers van de cruiseschepen te faciliteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel