Visit Flevoland wil meer riviercruiseschepen vol buitenlandse toeristen

LELYSTAD • Vr 23 september 2022 | 11:22 • Vrijdag 23 september 2022 | 11:22

Volgend jaar moeten meer buitenlandse toeristen dan ooit met riviercruiseschepen aanmeren in Batavia Haven in Lelystad. Dat is het doel van Visit Flevoland. Daarom zijn deze week verschillende buitenlandse touroperators en organisatiebureau's die Zwitserse rederijen vertegenwoordigen uitgenodigd om de mogelijkheden te komen bekijken.

De touroperators krijgen ook een tour door Flevoland. Met een busje trekken de gasten twee dagen door de provincie. Ze gaan langs Batavialand, Almere (voor een citytour) en de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Daarnaast staat de 'Nieuw Land Experience' op het programma, een tocht met onder meer een Visual Reality-beleving rond de Oostvaardersplassen.

De deelnemers aan de rondleiding kregen vrijdagochtend een rondleiding in Batavia Haven. Daarna stapten de de buitenlandse gasten op een boot richting de Knarsluis. Onderweg zagen ze bij de Noordersluis hoe het schutten van schepen werkt, bij hun eindpunt ging de tour verder richting Urk.

'Aantal riviercruiseschepen neemt toe'
Het aantal riviercruiseschepen in Batavia Haven zit al jaren in de lift. Volgens havenmeester Joop van Diest lagen drie jaar geleden nog 160 van dat soort schepen in de haven. Dit jaar nam het aantal toe tot 350. Om in de toekomst meer riviercruiseschepen een plek te kunnen bieden, zijn er plannen voor de aanleg van meer steigers.

Van Diest heeft ook een idee voor de lange termijn. Hij pleit namelijk voor de aanleg van een nieuwe riviercruisehaven bij de overslaghaven Flevokust, bij de Maximacentrale. Daar zouden de boten in grote getalen in de winter kunnen verblijven, en er kan daar ook onderhoud aan de schepen gepleegd worden. Van Diest is over het plan in gesprek met de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en de Haven van Amsterdam.

Komend voorjaar wil Visit Flevoland eenzelfde rondleiding houden voor buitenlandse touroperators en organisatiebureaus die nu verhinderd waren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel