'NTR-besluit om te stoppen met de Floriade geen verrassing'

ALMERE • Do 13 april 2023 | 6:01 • Donderdag 13 april 2023 | 6:01

Het besluit van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) om definitief te stoppen met de Floriade is geen verrassing. Sterker nog, het is een verstandig besluit. Dat zeggen verschillende politieke partijen in Almere.

De wereldtuinbouwtentoonstelling werd sinds 1960 eens in de tien jaar gehouden. De laatste editie was vorig jaar in Almere. Het evenement heeft de gemeente Almere meer dan 100 miljoen euro gekost. De verwachting is dat de verliezen hoger uitvallen wanneer de eindrekening voor de zomer wordt gepresenteerd.

De grootste tegenstander van de Floriade is de PVV. De partij was de afgelopen tien jaar zeer kritisch en heeft meerdere malen opgeroepen om te stoppen met de Floriade. Fractievoorzitter Toon van Dijk: " Ik denk dat het een verstandig en goed besluit is van de NTR maar het komt voor Almere wel honderd miljoen euro te laat. Dat is erg jammer."

Verschil tussen ambitie en realiteit
Collegepartij VVD was altijd voorstander van de wereldtuinbouwtentoonstelling en heeft meerdere malen gepleit om door te gaan met de organisatie van het evenement. De stad en de ondernemers zouden er baat bij hebben. Fractievoorzitter Koen Bokhorst: "We kunnen eigenlijk het besluit van de Nederlandse Tuinbouwraad best wel goed voorstellen. Ik denk als je kijkt naar de afgelopen edities van de Floriade dan zie je dat de plannen heel vaak belovend waren en ook ambitieus. Maar als je kijkt naar wat er gerealiseerd is, dan zit dat er toch een verschil in."

'Achterhaald'
De Floriade wordt dus nooit meer gehouden. Volgens de NTR past het evenement niet meer bij deze tijd. De organisatie zelf zegt alles te hebben afgewogen om dit besluit te nemen. De conclusie is dat de huidige vorm van de Floriade achterhaald is, zegt voorzitter Kees van Rooij: "De wereld is veranderd. Door alle digitale communicatiemogelijkheden kunnen we nu de wereld op allerlei manieren bereiken. De grote aantallen bezoekers die naar zo'n wereldexpo afreizen, dat is nu niet meer. De Floriade zelf is natuurlijk complexer geworden en risicovoller om te organiseren. Dus minder aantrekkelijk voor een stad of regio maar ook voor de tuinbouwsector zelf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel