Hogere waterstand IJsselmeer en Markermeer moet smeltwaterdip opvangen

FLEVOLAND • Vr 14 april 2023 | 15:37 • Vrijdag 14 april 2023 | 15:37

Rijkswaterstaat verhoogt het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer met vijf centimeter. Dat moet er onder meer voor zorgen dat er de komende zomer bij droogte meer zoetwater beschikbaar is.

De buffervoorraad is nodig omdat er waarschijnlijk minder smeltwater uit de Alpen via de grote rivieren richting Nederland stroomt. Daar is de afgelopen periode veel minder sneeuw gevallen dan normaal. In plaats van de gebruikelijke 15 wordt de waterstand nu naar 10 centimeter onder NAP gebracht. Dit betekent dat er 100 miljoen kubieke meter extra zoetwater in de meren zit.

Vorig jaar verhoogde Rijkswaterstaat het waterpeil in het IJssel- en het Markermeer in mei ook. Dat was toen nodig omdat het maandenlang nauwelijks had geregend. Door dat neerslagtekort dreigde er droogte. De extra watervoorraad zorgt ervoor dat waterwinbedrijven en waterschappen de gevolgen van droogte beter kunnen opvangen.

Wat is NAP?
Het Normaal Amsterdams Peil oftewel NAP wordt gebruikt om de hoogte van water en land aan te geven. Bij de waarde 0 is het NAP ongeveer gelijk aan het gemiddelde zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland, dicht bij het Drielandenpunt in Vaals, is bijvoorbeeld 322,38 meter boven NAP. Het laagste punt is te vinden bij Nieuwerkerk aan den IJssel, met 6,78 meter onder NAP. Het NAP wordt gebruikt om de waterhuishouding in Nederland te regelen en om te controleren of dijken en andere waterkeringen hoog genoeg zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel