Bomenexpert Almere: 'Zorgen om massale bomenkap zijn niet nodig'

ALMERE • Vr 28 april 2023 | 6:41 • Vrijdag 28 april 2023 | 6:41

Bijna 100.000 bomen staan in Almere en die bomen moeten ook op een veilige manier blijven staan. Daarom wordt elk jaar een deel van Almere gecontroleerd op de staat van de bomen. Dat wordt gedaan door een externe boominspecteur die elke boom beoordeelt.

Annely Lekatompessy is zo'n bomeninspecteur. Dit jaar kijkt ze in de Filmwijk alle bomen stuk voor stuk na. "Met een prikstok kijken we onder de boom of de wortels wel goed groeien. En met de hamer kloppen we op de stam, om te horen of er geen holte of rot is", zegt Lekatompessy. Volgens haar is aan een boom niet altijd te zien of hij ziek is. "In dat geval adviseren wij om nader onderzoek te doen. Dan wordt er gegraven rondom de boom, of er wordt een trekproef gedaan."

Lekatompessy doet controle

Geen zorgen om massale kap
Erik Fidder is boomadviseur bij de gemeente. Volgens hem hoeven Almeerders zich geen zorgen maken om een massale bomenkap in de stad. Er wordt niet zomaar gekapt en een boom wordt altijd twee keer gecontroleerd. "Dan weten we zeker dat een boom niet zomaar vervangen hoeft te worden."

Bomen worden gemeten

Bomen die wel gekapt worden, worden niet altijd vervangen. "In het verleden hebben we weleens bomen op kabels en leidingen geplant. Dat is niet wenselijk. Dus dan gaan we kijken of we op een andere plek een nieuwe boom kunnen terugplanten."

Erik Fidder

En van de omgehakte bomen gaat volgens Fidder niet al het hout naar de biomassacentrale. Er wordt zo veel mogelijk in de stad hergebruikt. "Van de stammen maken we bijvoorbeeld boompalen, zodat we nieuwe jonge bomen kunnen verankeren. We hebben ook weleens een pergola gemaakt. We proberen zoveel mogelijk gekapt hout in de stad te verwerken", zegt Fidder.

Dit verhaal is gemaakt door Roosanne Middelnhuis. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel