De Trekvogel wordt geen Rijksmonument, sloop bijna niet meer af te wenden

ALMERE • Za 29 april 2023 | 13:56 • Zaterdag 29 april 2023 | 13:56

De Trekvogel in Almere krijgt definitief niet de status van Rijksmonument. Dat heeft Michiel Hegener van Platform Behoud De Trekvogel te horen gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De kans dat het oudste gebouw van Zuidelijk Flevoland wordt gesloopt, wordt daarmee steeds groter. Het platform ziet nog een kleine kans op redding bij de gemeente. "En anders overwegen we een kort geding."

"We hebben deze week een brief ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed", legt Hegener uit. "Daarin geven ze aan dat er op basis van het vooronderzoek naar De Trekvogel geen reden is om een procedure op te starten om er een Rijksmonument van te maken. Het zou niet monumentwaardig zijn omdat het geen architectuur is."

'Niet uitzonderlijk genoeg'
Een woordvoerder van de Rijksdienst bevestigt desgevraagd dat er geen procedure komt: "We hebben in Nederland al 63.000 Rijksmonumenten. De minister heeft gezegd dat er alleen in zeer uitzonderlijke gevallen nog een monument bij komt. De Trekvogel heeft zeker historische waarde, maar is niet uitzonderlijk genoeg om er een Rijksmonument van te maken."

Hegener verwacht dat eind volgende week de sloop begint. In een eerdere poging dit te voorkomen werd ook al geprobeerd er een gemeentelijk monument van te maken. Dit werd afgewezen, maar volgens Hegener ligt daar nog wel een kans: "We kwamen erachter dat die afwijzing van de gemeente was gebaseerd op een verlopen regeling. Daarom hebben we het verzoek op 17 april nog een keer ingediend. Daar hebben we alleen nog geen reactie op en het wordt nu natuurlijk wel heel kort dag."

Kort geding
De voorman van het platform is bang dat er pas een reactie komt als de sloop al een feit is: "Ja, en dan zeggen: 'sorry jullie zijn te laat'. Maar ze weten dat het hernieuwde verzoek er ligt. We overwegen dan ook een kort geding om de sloop uitgesteld te krijgen en eerst een antwoord van de gemeente te hebben."

Een woordvoerder van de gemeente Almere zegt dat het hernieuwde verzoek er inderdaad ligt en laat weten dat het met spoed wordt behandeld. De gemeente hoopt er op korte termijn meer over te kunnen zeggen.

Cultureel historische waarde
Natuurorganisatie Flevo-landschap is eigenaar van De Trekvogel en wil het gebouw slopen en er een nieuw bezoekerscentrum neerzetten. Platform Behoud De Trekvogel wordt gesteund door meerdere partijen en personen die vinden dat het pand moet blijven bestaan vanwege de cultureel historische waarde.

Het gebouw komt uit de jaren zestig. Het werd gebruikt als dienstpension en kantine voor de arbeiders die werkten aan het nieuwe Zuidelijk Flevoland. In de jaren '90 kwam De Trekvogel in handen van Flevo-landschap die het gebruikte als bezoekerscentrum voor de omliggende natuur.

Asbest
Inmiddels is het gebouw niet meer in gebruik. Een paar jaar geleden besloot de natuurorganisatie De Trekvogel te gaan slopen. Renovatie zou niet meer rendabel zijn. Ook zit er asbest in het gebouw. Met het verwijderen daarvan is al begonnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel