'Festivalgangers moeten meer toeristenbelasting betalen'

DRONTEN • Wo 10 mei 2023 | 11:34 • Woensdag 10 mei 2023 | 11:34

De gemeente Dronten wil festivalgangers meer toeristenbelasting laten betalen. Nu betaalt elke toerist nog hetzelfde tarief, of je nou naar een festival gaat of op een vakantiepark verblijft. De gemeente wil in de toekomst met verschillende tarieven gaan werken.

De verandering in tarieven vindt de gemeente nodig, omdat bezoekers van festivals bijna alleen maar gebruik maken van de infrastructuur en de veiligheidsmaatregelen die Dronten neemt. Festivalgangers zorgen niet voor extra uitgaven in de gemeente zelf.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg vindt dat "erg kort door de bocht." Volgens hem maken Lowlands en zijn bezoekers nauwelijks gebruik van gemeentelijke voorzieningen. "Over de wegen wordt wegenbelasting betaald. Ook leggen wij onze eigen riolering en waterleiding aan. Daarnaast hebben we onze eigen beveiliging op het festivalterrein."

Het idee is ontstaan uit een aangenomen motie die de PvdA en ChristenUnie afgelopen november hadden ingediend. Zij wilden het extra geld dat beschikbaar zou komen gebruiken om de armoede te bestrijden in de gemeente. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft echter aan dat het extra geld daar niet naar toe kan. Toerismebelasting moet uitgegeven worden aan toerisme-uitgaven van de gemeente.

Eerder gaf het college nog aan dat ze niets zien in een ander tarief voor festivalgangers. Zij zouden dan het idee krijgen dat ze “een extra last zouden zijn”. Bovendien zou het de uitstraling als ‘festivalvriendelijke gemeente’ aantasten. Toch wegen die nadelen niet op tegen de voordelen, denkt de gemeente.

Het college gaat nu bekijken welke verschillende tarieven ze gaan gebruiken en voor welke festivals. Ook bekijkt Dronten of de aanpassing in de toeristenbelasting in 2024 al ingevoerd kan worden of pas een jaar later. Lowlands-directeur Van Eerdenburg wil nu met de lokale politiek in gesprek om te kijken of de aangenomen motie van tafel kan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel