Vogelgriep in het broedseizoen: ook veel kuikens van kokmeeuwen getroffen

ZEEWOLDE • Do 11 mei 2023 | 18:48 • Donderdag 11 mei 2023 | 18:48

Bij het Lanterstrand en het Tulpeiland in Zeewolde zijn meer dan honderd dode kokmeeuwen gevonden. Vogelgriep is zeer waarschijnlijk de oorzaak van de sterfte. Bij sommige nesten zijn ook al eieren uitgekomen. De kans dat de kuikens van besmette ouders overleven is minimaal. De dode vogels zijn inmiddels weggehaald. Dat meldt de gemeente Zeewolde.

Op dit moment worden de dode vogels onderzocht om de vogelgriep te bevestigen. De uitslag is binnen twee weken bekend. Eerder waren in het Zwarte bij Kraggenburg en het Eemmeer ook al honderden dode kokmeeuwen gevonden. Deze vogels bleken besmet met een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep: H5N1.

800 nesten
Door het broedseizoen verspreidt het virus zich gemakkelijker omdat de vogels dicht op elkaar zitten. In het gebied bij het Tulpeiland liggen momenteel rond de 800 kokmeeuwnesten.

Het gebied wordt dagelijks onderzocht door strandbeheerders zodat alle getroffen vogels kunnen worden meegenomen. Twee keer per week doorzoekt een ecoloog het gebied met een boot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel