Boeren over onduidelijkheid militaire kazerne: "Wat denken ze wel niet. Ze hebben geen flauw idee"

ZEEWOLDE • Do 11 mei 2023 | 21:53 • Donderdag 11 mei 2023 | 21:53

Boosheid en verdriet. Dat zijn de emoties die heersen bij boeren in Zeewolde nu Defensie voorlopig geen duidelijkheid geeft over de plannen voor een nieuwe militaire kazerne. Agrariërs die misschien voor het complex moeten wijken blijven nog minstens een jaar in onzekerheid zitten.

"Ik was enorm kwaad. En heel verdrietig", vertelt Carolien den Brok. Ze voert ook het woord namens mede-agrariërs die gedwongen worden te stoppen of verhuizen als de kazerne er daadwerkelijk komt. "Ik vind echt dat je zo niet met mensen om kunt gaan. Wat denken ze wel niet, dacht ik. Ze hebben geen flauw idee. Dat soort dingen heb ik vandaag geroepen."

Defensie zei eerder dat deze zomer een besluit zou vallen over de kazerne. Staatssecretaris Christophe van der Maat maakte donderdag bekend dat dit niet gaat lukken. Er wordt namelijk meer tijd uitgetrokken om met de omgeving in gesprek te gaan.

"Misschien is alles wat je opbouwt wel voor niets"

— Carolien den Brok, agrariër

Boeren bespreken 'rotsituatie'
"Het is een rotsituatie waar we in zitten", zegt Den Brok. Bij haar bedrijf aan het Erkemederpad kwamen verschillende agrariërs donderdag bijeen. Ze gingen daar in gesprek met de burgemeester en commissaris van de Koning. Een gesprek dat al gepland stond voordat Defensie het uitstel bekendmaakte.

"Wij willen heel graag toekomstperspectief en een stip op de horizon", gaat Den Brok verder. "Wij zijn hier namelijk van alles aan het opbouwen. En dan is dit heel frustrerend. Je bent je de hele dag eigenlijk wel bewust van dat ontwikkelingen die je maakt misschien wel voor niets zijn."

Agrariërs bespreken de situatie

Verbeek deelt frustratie over uitstel
Commissaris van de Koning Leen Verbeek kan zich de frustratie van de boeren goed voorstellen, nu de onzekerheid langer voortduurt. "Dat vind ik ook uiterst vervelend. Daar waren we het in dit gesprek over eens. Ik heb ze ook toegezegd dat ik mijn uiterste best ga doen om te zorgen dat er duidelijkheid komt voor de betrokkenen. Welke duidelijkheid dat dan ook is."

Verbeek ziet het idee voor de militaire kazerne wel zitten, al zegt hij dat er wel vraagtekens te plaatsen zijn bij de locatie die Defensie nu op het oog heeft. "We moeten als Flevoland wel degelijk zorgen dat we ook in onze eigen provincie werkgelegenheid hebben. In die optiek is de provincie niet negatief over het idee van Defensie om naar Flevoland te komen."

De commissaris van de Koning wijst erop dat Flevoland als provincie met nog relatief veel ruimte meer te wachten staat de komende jaren. "Alle gemeentes in Flevoland hebben grote woningbouwplannen. Die allemaal ten kosten gaan van landbouwgrond."

"Het landsbelang reikt verder dan alleen Defensie"

— Carolien den Brok, agrariër

LTO: heel raar om dit te doen
Bij de gesprekken die donderdagmiddag zijn gevoerd was ook land- en tuinbouworganisatie LTO Noord aanwezig. "We zitten hier in een gebied dat ooit ontgonnen is en is bedoeld als landbouwontwikkelingsgebied. Dus het is heel raar om juist die hele goede vruchtbare gronden op te geven", merkt voorzitter Dirk Bruins op.

Carolien den Brok is het daar helemaal mee eens. "Ja, hier in Flevoland is ruimte, dat klopt. Maar tegelijkertijd heeft wat hier nu is ook heel veel waarde. En het landsbelang reikt verder dan alleen Defensie."

Ze hoopt dat er uiteindelijk toch een andere locatie wordt gekozen voor de kazerne. "Ik word bijna misselijk als ik eraan denk dat dit gebied wordt leeggeveegd." Alles wat je hier nu ziet is groen. En straks is dat dan grijs beton."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel