'Historisch' besluit gemeenteraad: Dronten mag groeien naar 60.000 inwoners, maar niet versneld

DRONTEN • Do 11 mei 2023 | 23:13 • Donderdag 11 mei 2023 | 23:13

Dronten mag groeien naar een gemeente van 60.000 inwoners in 2050. Dat besluit heeft de gemeenteraad donderdagavond genomen. Leefbaar Dronten noemde het besluit historisch. Nu nog telt de gemeente ongeveer 43.000 inwoners. Een voorstel om het aantal van 60.000 al te halen in 2045 werd door de raad weggestemd. De klus klaren in 2050 is al een hele opgave zo was in de vergadering te horen.

Dronten wil graag meedoen aan de woningbouwopgave waar het kabinet voor staat. Om de doelstelling van 60.000 inwoners over ruim 25 jaar te halen moet heel veel werk worden verzet. De gemeente denkt de doelstelling alleen te kunnen halen als de provincie en het Rijk meehelpen, en dan nog is het een hele klus zei wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten). In dat licht adviseerde hij de gemeenteraad het voorstel van ChristenUnie, VVD en D66 niet te steunen. Die partijen vinden dat er wel wat meer ambitie en lef getoond mag worden: "Versnellen dat plan", zei de ChristenUnie tijdens de vergadering.

'Versnellen kan altijd nog'
Maar de andere partijen wilden daar niet in meegaan. Het CDA wees erop dat alles nog in gang moet worden gezet. De gemeente is nog helemaal niet klaar om die woningen te bouwen. Het hele ambtenarenapparaat moet nog worden opgezet. De PvdA zei dat versnellen altijd nog kan, maar de partij wil nu de concentratie op 2050. Anderen wezen er op dat kwaliteit voor kwantiteit gaat en dat versnellen niet verstandig is.

Mede-indiener van het voorstel VVD vindt de behoudendheid van de collega's niet terecht. "Lef, moed en durf is wat anders dan roekeloosheid", zei de VVD. Ook D66 die ook graag versneld wil bouwen, vindt dat ambities aan de voorkant niet afgeremd moeten worden.

Klein, maar groot
De gemeenteraad ging unaniem akkoord met de plannen voor 60.000 inwoners in 2050, maar stemde met 9 voor en 18 stemmen tegen de versnelde versie van de plannen. Volgens de gemeente worden de nieuwe woonwijken in kleine groepen opgezet met voldoende keuzemogelijkheden in prijs en woningtype. "De gemeente blijft klein genoeg om elkaar te kennen en wordt groot genoeg voor goede voorzieningen en een goede ontsluiting per weg en spoor", aldus de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel