Flevolanders: 'Lelylijn belangrijk voor huizenbouw'

FLEVOLAND • Di 16 mei 2023 | 6:12 • Dinsdag 16 mei 2023 | 6:12

Inwoners van Flevoland vinden het belangrijk dat de Lelylijn er komt, omdat die een bijdrage kan leveren aan de bouw van nieuwe woningen over het land. Dat blijkt uit een uitgebreide enquête die is gehouden onder 11.000 Nederlanders over de aanleg van een nieuwe spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen.

De uitkomsten van die enquête zijn maandag gepresenteerd. Daaruit bleek dat veel ondervraagden het belangrijk vinden dat de Lelylijn de reistijd tussen het noorden van Nederland en de Randstad zo kort mogelijk maakt. De verschillen tussen de visies van Flevolanders en mensen uit andere delen van het land zijn klein, zegt Niek Mouter. Hij is de wetenschappelijk directeur van het bedrijf dat de enquête heeft gehouden. "Je ziet dat Flevolanders het iets minder belangrijk vinden dan bijvoorbeeld Friezen, dat overlast voor de natuur wordt voorkomen. En ze vinden het juist iets belangrijker dat de Lelylijn ervoor zorgt dat de bouw van nieuwe woningen over het hele land kan worden verspreid", legt Mouter uit.

Bij het busstation in Emmeloord is een lange reistijd een veelgehoorde klacht over de huidige verbindingen. Ook het vele overstappen is reizigers momenteel een doorn in het oog. De Randstad, maar ook een stad als Groningen voelt daardoor ver weg. De Lelylijn zou voor deze reizigers een uitkomst zijn.

Emmeloorders over de Lelylijn

Nog niets besloten
De raadpleging die door het Rijk en regionale overheden is gehouden geeft handvatten tijdens het ontwerpen van en het besluiten over de Lelylijn. Het is voor het eerst dat burgers in zo'n vroeg stadium worden geraadpleegd over een nieuw project. Er is namelijk nog helemaal niet definitief besloten óf en hóe de Lelylijn wordt aangelegd.

Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, vindt het belangrijk dat mensen nu al hun visies kunnen delen. "Dat zijn allemaal dingen die heel waardevol zijn in de verdere uitwerking van de plannen. Het voordeel als je dit al aan de voorkant doet, is dat je niet nog een enquête doet als mosterd na de maaltijd, terwijl de plannen eigenlijk al vastliggen."

Ontwerpers gebruiken resultaten
Onderzoeker Mouter is niet bang dat de resultaten van deze raadpleging in een la zullen verdwijnen. "Ik heb natuurlijk ook tussentijds al wat uitkomsten doorgegeven en ik zie nu al dat daar wat mee wordt gedaan. Er worden nu verschillende varianten van de Lelylijn ontworpen en de ontwerpers kijken daarbij heel scherp naar de resultaten van de enquête. Dus het is eigenlijk nu al aan de gang", aldus Mouter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel