Floriade-kunstwerk kan niet naar de Esplanade

ALMERE • Di 16 mei 2023 | 11:53 • Dinsdag 16 mei 2023 | 11:53

Het kunstwerk Beehold wordt voorlopig niet verplaatst naar het centrum van Almere. Het stalen beeld, bekend van de Floriade, zou op de Esplanade worden neergezet. Maar dat blijkt technisch niet mogelijk. De gemeente is nu op zoek naar een andere locatie voor het twaalf meter hoge kunstwerk.

De blikvanger van de Floriade zou na het evenement een aandachtstrekker worden van het centrum, zo was het idee. De twee figuren, opgebouwd uit 10.000 bijen van staal, zouden komen te staan op een goed zichtbare plek bij het Weerwater. Na onderzoek blijkt dat er geen geschikte fundering aangelegd kan worden op de Esplanade. Onder de grond lopen namelijk buizen van het ondergrondse afvalsysteem, wat de aanleg van een goede fundering belemmert.

Behouden
Op dit moment staat Beehold daarom nog op het voormalig Floriadeterrein, bij woontoren Flores. De gemeente Almere laat nu technisch onderzoek doen naar andere mogelijke plekken. "We willen het beeld graag behouden voor de stad", zegt de gemeente. Welke andere plekken onderzocht worden, wil de gemeente nog niet zeggen.

Hortus
Eén van de opties is dat het beeld blijft staan waar het nu staat. Een medewerker van de gemeente laat weten: "Veel Almeerders genieten nu van een wandeling over het voormalige Floriadeterrein of fietsen een rondje Weerwater en kunnen dan het kunstwerk bekijken. Maar of het kan blijven op deze plek is afhankelijk van de gebiedsontwikkeling van woonwijk Hortus." De gemeente hoopt binnen niet al te lange tijd een definitieve plek te vinden voor het beeld.

Kunstenaar Florentijn Hofman had Beehold eigenlijk gemaakt voor een andere locatie op de Floriade dan waar het nu staat. Daarover vertelt hij in deze video.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel