Roggebotsluis is weg: "We hebben de foto's nog"

DRONTEN • Di 16 mei 2023 | 19:30 • Dinsdag 16 mei 2023 | 19:30

Foto's over de historie van de Roggebotsluis zijn te zien bij een expositie vlakbij de plek waar de sluis heeft gestaan. Een maand geleden werd de Roggebotsluis gesloopt. Deze was niet meer nodig omdat de Reevesluis in het Drontermeer de sluisfunctie heeft overgenomen.

Aannemers die aan de sloop hebben gewerkt riepen op om foto's van de Roggebotsluis in te sturen. Dat heeft zo'n tweehonderd foto's opgeleverd. De mooiste zijn verwerkt in collages en afgedrukt op grote doeken. De expositie is elke dinsdagmiddag te zien in een bouwkeet bij het Roggebotsluiscomplex.

Eén van de inzenders is Rick Scholten, zoon van de allereerste sluiswachter van de Roggebotsluis. Hij bezit foto's van de bouw en van de begintijd dat de sluis in gebruik was. Op één van de foto's is te zien hoe zijn vader de sluis bedient door een knop in te drukken.

In 1956 werd de Roggebotsluis in gebruik genomen. De sluis en de brug werden elektrisch bediend, maar de slagbomen van de brug niet. "Die sluiswachter moest niet te lang binnen zitten", weet Rick te vertellen over hoe er vroeger over werd gedacht. Het werd na enkele jaren zo druk bij de sluis dat de slagbomen een elektrische bediening kregen.

De expositie duurt nog tot aan de bouwvakvakantie. Daarna wordt alles opgeruimd. De foto's zijn gedigitaliseerd en blijven bewaard. De doeken waarop ze zijn afgedrukt gaan weg en zijn toegezegd aan enkele inzenders van de foto's.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel