Fabrikant ziet voor het eerst daling in vraag naar oplaadsystemen voor elektrische auto's

ALMERE • Wo 17 mei 2023 | 11:14 • Woensdag 17 mei 2023 | 11:14

De Almeerse fabrikant van laadpalen Alfen heeft voor het eerst sinds de oprichting van het bedrijf een omzetdaling. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er veel minder oplaadsystemen voor elektrische auto's verkocht. Het bedrijf zag een daling van 14 procent in de vraag naar de systemen. De verkoop van batterij- en energieopslagsystemen is juist verviervoudigd.

Vorig jaar was er juist extreem veel vraag naar laadpalen en laadstations, maar nu is er een daling te zien. Het Almeerse bedrijf produceerde dit jaar tot nu bijna 44.000 oplaadsystemen, dat is een daling van 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aandeel Alfen zakte woensdagmorgen op de beurs met 12%. Later op de dag steeg het aandeel wel weer een paar procent.

Marco Roeleveld van Alfen denkt dat gaat om een tijdelijke dip. Hij verwacht dat in de tweede helft van dit jaar de vraag naar laadpalen weer aantrekt. De daling heeft volgens hem niet te maken met concurrentie op de markt: "De prijzen dalen niet. We verliezen onze klanten niet, de concurrentie is niet anders dan een jaar geleden".

Energieopslagsystemen
Het bedrijf uit Almere zag wel een explosieve groei in de levering van energieopslagsystemen. Die systemen kunnen energie die wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens bewaren. Daardoor is het mogelijk om de opgewekte energie ook op een later moment te gebruiken. De groei in verkoop van deze systemen komt volgens Alfen omdat kopers de aanschaf ervan tijdens de coronacrisis uitstelden, maar de investering nu alsnog maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel