Omzetgroei Alfen bijna stilgevallen door minder vraag naar laadpalen

ALMERE • Wo 23 augustus 2023 | 13:24 • Woensdag 23 augustus 2023 | 13:24

De Almeerse fabrikant van laadpalen en andere energie-oplossingen Alfen is woensdagochtend onderuit gegaan op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf verloor woensdagochtend ruim 5 procent aan beurswaarde.

Alfen zag de groei in het tweede kwartaal bijna volledig stilvallen en de winst fors dalen. Een zwakkere vraag op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's zit de onderneming dwars. Daarbij zijn er sinds vorig jaar grote voorraden aan laadsystemen ontstaan die nog moeten worden verkocht.

Winstwaarschuwing
De fabrikant waarschuwde vorige week al voor een tegenvallende omzet in heel 2023. Woensdag kwam het bedrijf met de resultaten van afgelopen kwartaal, en die vielen behoorlijk tegen. Het bedrijf behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 110,7 miljoen euro. Dat is slechts 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst uit de verkoop daalde van 20,2 miljoen vorig jaar naar 8,4 miljoen euro.

Ook de winst die het afgelopen kwartaal overbleef na aftrek van onder meer belastingen daalde fors. Dat bedrag ging van 14 miljoen euro van vorig jaar naar 3 miljoen in dezelfde periode van dit jaar. De in Almere gevestigde onderneming spreekt van "uitdagende marktomstandigheden" en rekent op mindere jaaropbrengsten.

Voorraad eind dit jaar weggewerkt
Marco Roeleveld, topman bij Alfen, verwacht dat de grote voorraad laadpalen in de loop van dit jaar verkocht is. Hij verwacht dat er volgend jaar meer vraag naar de laadpalen en elektrische auto's is. In het tweede kwartaal van dit jaar maakte het bedrijf minder oplaadsystemen dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Vertrouwen in verkoop andere energieproducten
Naast laadpalen maakt het bedrijf ook andere energieopslagsystemen. Met de opslagsystemen kan energie die wordt opgewerkt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard. Dan is het mogelijk de energie te gebruiken op elk moment dat de markt daarom vraagt. Topman Roeleveld heeft hoge verwachtingen van de verkoop daarvan in de komende jaren. In het afgelopen halfjaar liet deze tak een "sterke groei" zien tot bijna 60 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel