Wat vliegt waar? Camera's tellen en herkennen insecten

FLEVOLAND • Vr 19 mei 2023 | 6:35 • Vrijdag 19 mei 2023 | 6:35

Op vijf verschillende plekken in Flevoland zijn speciale camera's geplaatst om insecten te tellen. Ze maken deel uit van een driejarige proef waar zes provincies aan meedoen. In totaal staan er in Nederland honderd van deze insectencamera's.

De camera's kunnen in het veld staan, zonder dat er iemand bij hoeft te zijn. Ze zijn gericht op een geel scherm. Als daar een insect op landt, maakt de camera een foto. Dat gaat dag en nacht door. De foto's worden meteen via het mobiele netwerk verstuurd naar Naturalis. Bij dit onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden worden de foto's geanalyseerd. Het is een moderne manier om de hoeveelheid insecten in verschillende delen van het land in kaart te brengen.

Gaat slecht met insecten
Vroeger gingen mensen op pad met een schepnet om insecten te tellen. De meeste beestjes overleefden dat niet. Dat is nu verleden tijd. Het tellen van de insecten is volgens Chantal Huijbers van Naturalis belangrijk, omdat uit eerder onderzoek is gebleken dat het slecht gaat met de insecten in Nederland. Maar het is moeilijk om in kaart te brengen welke insecten waar zitten en om dat goed te monitoren. Met deze nieuwe manier van tellen kan dat wel. Er wordt gekeken naar de verschillen per plek, door de jaren heen.

Actieplan Biodiversiteit
De provincie vindt het ook belangrijk om te weten hoe het met de insecten gaat. Flevoland doet daarom mee aan de proef in het kader van het Actieplan Biodiversiteit. De provincie draagt ongeveer 45.000 euro bij. Hiervan kunnen vijf camera's in Flevoland neergezet worden.

Computer telt en herkent
De insectencamera's maken gezamenlijk tientallen miljoenen foto's. Deze worden geanalyseerd met behulp van de computer en kunstmatige intelligentie. Hiervoor is software ontwikkeld. De computer telt en herkent de insecten dus. Dit gaat veel sneller dan wanneer mensen de foto's zouden moeten bekijken.

Naast Naturalis werken aan het project nog meer organisaties mee, zoals de Radboud Universiteit Nijmegen en EIS-Kenniscentrum Insecten. Het trekken van conclusies uit de verzamelde data is nog wel mensenwerk. Het is volgens onderzoekster Huijbers nu al duidelijk dat deze manier van insecten tellen een succes is. Ze hoopt dat de proef een vervolg krijgt. Want om echt resultaten te kunnen zien, moet er nog jaren doorgeteld worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel