OM eist vier jaar cel tegen Almeerder die persoonsgegevens verhandelde en cryptomunten stal

ALMERE • Vr 19 mei 2023 | 16:58 • Vrijdag 19 mei 2023 | 16:58

Het OM heeft vrijdagmiddag een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen de 25-jarige Erkan S. uit Almere. De Almeerder wordt ervan verdacht wereldwijd te hebben gehandeld in privacygevoelige data. Ook zou hij zo'n 700.000 euro hebben witgewassen via cryptovaluta en voor zo'n 330.000 euro aan cryptomunten hebben gestolen.

S. zou tussen mei 2020 en november 2022 hebben toegeslagen. Hij zou persoons- en bankgegevens en medische gegevens van miljoenen mensen uit Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, China, Colombia en Thailand hebben aangeboden en verkocht. Daarvoor beschikte de man over zo'n 29 databases met namen. De gegevens werden verkocht op afgeschermde, online marktplaatsen om fraude en phishing te kunnen plegen. De opbrengst werd door de Almeerder witgewassen via cryptovaluta.

OM: 'Almeerder zette zijn beroep in voor criminele doeleinden'
Ook werd door S. cryptomunten van anderen gestolen, zegt het OM. Dat zou zijn gebeurd door het verkrijgen van inloggegevens voor zogenoemde 'wallets' via phishingmails en nepwebsites. In deze digitale portemonnees zat virtueel geld waardoor de eigenaren daarvan werden bestolen van hun cryptovaluta. Volgens het OM zette de Almeerder zijn vaardigheden als IT-specialist in voor criminele doeleinden. De man werkt als 'ethisch hacker' om bedrijven te waarschuwen voor mogelijke datalekken.

S. werd eind november gearresteerd. Dat gebeurde na speurwerk van Oostenrijkse rechercheurs. Die deden onderzoek naar een cybercrimeforum waarop werd gehandeld in gegevens van Oostenrijkers die kijk- en luistergeld hadden betaald. Het hackersplatform waarop S. actief was werd offline gehaald net als zijn account.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel