Centraal meldpunt voor dode vogels via vogelgriep-app

FLEVOLAND • Di 23 mei 2023 | 6:36 • Dinsdag 23 mei 2023 | 6:36

Professionals kunnen dode wilde vogels vanaf nu via een speciale vogelgriep-app melden. Dat meldt Rijkswaterstaat. De app is van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en geeft een indicatie van de verspreiding van vogelgriep onder wilde vogels in Nederland en ook om welke soorten wilde vogels het gaat.

De app is bedoeld voor terreinbeheerders, zoals natuurorganisaties. Zij kunnen in de app bijna 200 verschillende vogelsoorten onderscheiden. De gegevens uit de app kunnen worden gebruikt in onderzoek naar de impact van vogelgriep op wilde vogelsoorten. Ook wordt inzicht gegeven in de locatie en de aantallen dode wilde vogels.

De vindplaats van het dode dier bepaalt welke organisatie in actie moet komen, bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, de gemeente, Waterschap Zuiderzeeland of Rijkswaterstaat. Ook kunnen dode vogels gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre. De app is te vinden onder de naam 'arcGISSurvey123'.

De app

Woordvoerders van het waterschap en Rijkswaterstaat lieten maandagmiddag overigens weten dat er de afgelopen week geen meldingen van dode vogels zijn binnengekomen. De afgelopen tijd gingen op meerdere plekken in Flevoland vogels dood.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel