Monumentaal hekwerk rond Oude Kerkhof verplaatst en gerestaureerd

URK • Ma 29 mei 2023 | 10:25 • Maandag 29 mei 2023 | 10:25

Het hekwerk van het kerkhof bij het Kerkje aan de Zee op Urk wordt dit najaar gerestaureerd. Aan de zuidkant van de begraafplaats dreigen monumentale bomen het hek om te duwen. Daarom wordt het hekwerk aan die kant ook anderhalve meter verplaatst.

Het spijlenhekwerk om de dodenakker bij het Kerkje aan de Zee wordt in oude stijl hersteld. Dat wil zeggen mét gemetselde penanten (steunpilaren) ertussen. Ongeveer tot en met de jaren veertig stonden die penanten nog rond het kerkhof. Ook op deze oude foto van een begrafenis van een geallieerde vliegenier net na de bevrijding is de penant links in beeld te zien.

Begrafenis vliegenier in 1945

Naast het hekwerk wordt ook de ruimte tussen de oude grafstenen aangepakt. Nu ligt daar nog grind, maar de gemeente wil dat er gras tussen de grafmonumenten komt. Het grind is namelijk flink vervuild en schoonmaken kan alleen handmatig. Met gras komt er ook een stuk groen terug in het oude dorp van Urk en het lag er in vroeger tijden ook al. De begraafplaats wordt daardoor nog meer in de oude stijl teruggebracht.
Omgeving ademt van historie
De gemeente wil sowieso meer werk gaan maken van het opknappen van de dodenakker. Dit omdat het gaat om de oudste begraafplaats van Flevoland, die meer dan vierhonderd jaar aan historie ademt: "Doordat alles blijft liggen zoals het er bij ligt dreigen grafmonumenten door de tand des tijds te verdwijnen, ook worden er soms (goede) stenen vervangen voor moderne exemplaren die nadelig opvallen in een omgeving die ademt van historie. Wanneer er niets wordt gedaan zal dit stuk historie niet alleen verdwijnen maar zal ook in de toekomst de begraafplaats zelf niet meer stand houden."

Grafstenen op het kerkhof

Voor het onderhoud van de oude grafstenen wil de gemeente het liefst een stichting in het leven roepen. Ook zouden er vanuit deze stichting rondleidingen kunnen worden georganiseerd. Er zijn al vrijwilligers die het oude kerkhof willen onderhouden. 

Verhaal van twintig graven uitlichten
De gemeente Urk heeft daarnaast een inventarisatie gemaakt van alle aanwezige grafstenen en de verhalen die er achter de begraven personen schuilen. De verhalen van zo'n twintig prominente graven verdienen het om te worden uitgelicht, schrijft de gemeente. Het college denkt er aan om een boekwerkje over de Urker begraafplaatsen te laten schrijven, waarin deze verhalen verteld worden.

De kenmerkende ingang

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel