Wijk in Lelystad zucht onder overlast arbeidsmigranten: "gemeente doet niks voor ons"

LELYSTAD • Wo 31 mei 2023 | 17:00 • Woensdag 31 mei 2023 | 17:00

Luide muziek, hard rijdende, toeterende auto’s en geschreeuw van dronken mannen. De nachtrust van de bewoners in de wijk Het Bastion in Lelystad wordt geregeld wreed verstoord. Boosdoeners zijn volgens de buurt de vele arbeidsmigranten die met soms wel twintig man in één gezinswoning bivakkeren. Bewoners klagen steen en been bij de gemeente, maar die geeft vooralsnog niet thuis.

Bij wijkbewoner van het eerste uur Henk de Vries zit de frustratie over de overlast merkbaar hoog. "Die mensen komen 's nachts thuis", zo beschrijft de Vries. "Die nemen een biertje, roken een jointje en gaan in de tuin zitten schreeuwen met harde muziek. Daar heb je heel veel last van." Ook wijkbewoner Robbert Betz is de ongeregeldheden meer dan zat. "Afgelopen weekend lag er een naakte man in het trappenhuis", zo vertelt hij. "Met een fles whisky. Hij is door de politie meegenomen. Het is een puinhoop aan het worden."

Pandjesbazen
Volgens de buurt worden huizen die in de verkoop gaan, steevast opgekocht door pandjesbazen die ze vervolgens ombouwen tot woningen voor arbeidersmigranten. Inmiddels zouden er al zo'n zestig van dit soort panden staan in de wijk. "Er worden extra slaapkamers in gemaakt", vertelt buurtbewoner Dick Dol. "Uiteindelijk zitten er dan ook ruimtes in waar niet eens een raam in zit, waardoor er geen buitenlicht naar binnen valt. Bij een woning bij mij op de hoek heb ik negentien of twintig mensen naar buiten zien komen."

Meerdere buurtbewoners klaagden al meerdere keren bij de gemeente. Het resulteerde uiteindelijk in een bezoek van wethouder Grimbergen, begin maart. "Ik heb hem toen de woningen laten zien die zijn gesplitst", herinnert Henk de Vries zich nog goed. "Ik heb 'm laten zien waar achtentwintig Bulgaren in de tuin hebben gelegen en in het huis gezeten hebben. Toen zei hij: hier moeten we wat aan doen!" Maar inmiddels zijn er bijna twee maanden verstreken en hebben de bewoners niets meer gehoord. "De gemeente doet niks voor ons", concludeert de Vries. "Daarom denken we er toch over om te gaan verhuizen."

Update 1 juni:
De gemeente Lelystad laat weten dat de wijk al langere tijd in beeld is en dat er in het verleden ook meerdere controles zijn geweest met de politie en arbeidsinspectie. Volgens een woordvoerder wordt er als er een melding wordt gedaan en er sprake is van een overtreding handhavend opgetreden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel