Boze Bastion-bewoners horen dat gemeente overlast aanpakt

LELYSTAD • Vr 16 juni 2023 | 6:11 • Vrijdag 16 juni 2023 | 6:11

De gemeente Lelystad is begonnen met de aanpak van overlast door arbeidsmigranten in de wijk Bastion, maar heeft dat niet gecommuniceerd. Dat kregen wijkbewoners donderdagavond te horen tijdens een bijeenkomst waar specifiek werd gesproken over de woonsituatie van arbeidsmigranten en de overlast die de buurt ervaart.

"We hebben geconstateerd dat een aantal woningen onrechtmatig wordt bewoond door arbeidsmigranten en daar is tegen opgetreden", zegt wethouder Dennis Grimbergen. Tijdens controles bleek dat een aantal appartementen zonder toestemming is gesplitst in afzonderlijke kamers. "Het komt voor dat er soms zes tot acht mensen in een woning verblijven", zegt de wethouder. Daar zijn de woningen niet voor bedoeld.

Henk de Vries woont al 35 jaar in de wijk Bastion en wordt de laatste jaren geregeld midden in de nacht wakker. "Om vier uur ‘s ochtends staan ze te toeteren, want dan moet de volgende lichting van bed komen”, zegt De Vries. Ruim twee jaar geleden gaf hij aan de gemeente een adres door waar arbeidsmigranten veel overlast veroorzaakten. Deze melding heeft hij zo'n acht keer herhaald. En toch is daar nog geen controle geweest, kreeg hij te horen. De Vries is verontwaardigd omdat daarvoor geen reden werd gegeven. Wel is toegezegd dat die controle er alsnog komt.

Hoe treedt de gemeente op?
Daar waar overtredingen zijn geconstateerd heeft de gemeente Lelystad een zogeheten last op dwangsom opgelegd. Op die manier wordt de huiseigenaar gedwongen om de woonsituatie volgens de regels aan te passen. Gebeurt dat niet dan volgen er boetes. Om hoeveel woningen het gaat is niet bekendgemaakt. Het zou gaan om meerdere huizen.

“We moeten oppassen voor een waterbedeffect”, zegt wethouder Grimbergen. Op het moment dat de arbeidsmigranten uit de ene woning zijn vertrokken verplaatsen zij zich naar een ander deel van Lelystad waar dezelfde problemen kunnen ontstaan. “Als een groep bewoners zich verplaatst, dan moeten we er op letten dat er niet opnieuw een probleem ontstaat”. Garanties daarvoor kan de wethouder niet geven omdat het onmogelijk is om arbeidsmigranten letterlijk te volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel