Experts: gemeente Lelystad moet handhaven bij woningen arbeidsmigranten Bastion

LELYSTAD • Wo 14 juni 2023 | 17:54 • Woensdag 14 juni 2023 | 17:54

De gemeente Lelystad is linksom of rechtsom verplicht om te handhaven tegen de arbeidsmigrantenwoningen in de wijk Bastion. Dat zeggen verschillende deskundigen die zich over de kwestie hebben gebogen. Doet de gemeente niks, dan zal een gang naar de rechter hoogstwaarschijnlijk tot succes leiden.

In de wijk Bastion zijn, volgens schattingen van bewoners zelf, meer dan 65 eengezinswoningen omgebouwd tot arbeidsmigrantenwoningen. In sommige huizen zouden soms wel twintig arbeidsmigranten vertoeven. Gevolg is dat omwonenden veel overlast ervaren.

Tenzij er vergunningen voor zijn verleend, is er bij het ombouwen van een eengezinswoning naar arbeidsmigrantenwoning sprake van in ieder geval twee overtredingen. Allereerst geldt er een splitsingsverbod in Lelystad dat ervoor zorgt dat je niet zomaar je woning mag onderverdelen in losse kamers om die vervolgens te verhuren. Daarnaast geldt er opkoopbescherming in de Bastion die voorschrijft dat degene die het pand koopt, het ook daadwerkelijk moet gaan bewonen.

Hoogleraar: 'Gang naar rechter logische stap'
Volgens hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, is er geen discussie mogelijk over de vraag of de gemeente bij dit soort overtredingen moet handhaven. "Er is een beginselplicht van de gemeente om te handhaven als er sprake is van een overtreding en bewoners dienen een handhavingsverzoek in", aldus Bröring. "Doorgaans doen gemeenten dat ook. Als de gemeente Lelystad dat niet doet, roept dat bij mij verbazing op. In het geval dat de gemeente inderdaad niet ingrijpt, is een gang naar de rechter een logische vervolgstap. Mits er daadwerkelijk sprake is van een overtreding, hebben degenen die de zaak aanhangig maken een sterke zaak."

Ook advocaat Rutger Boogers, gespecialiseerd in omgevingsrecht en vastgoed, zegt dat de gemeente hoe dan ook over de brug moet komen. "Bij overtredingen is de gemeente in principe verplicht handhavend op te treden", aldus Boogers. "Zeker als omwonenden een handhavingsverzoek hebben ingediend. Als er sprake is van overtredingen, zoals bijvoorbeeld handelen in strijd met het bestemmingsplan, moet de eigenaar van de woning de bewoning door arbeidsmigranten beëindigen." Volgens hem is dat anders als de bewoning gelegaliseerd kan worden. Dat is het geval als er een vergunning voor de bewoning verleend kan worden. "Komt de gemeente niet in actie, rest een gang naar de rechter. In dat geval is het raadzaam een jurist of advocaat in de arm te nemen."

Donderdagavond gesprek tussen bewoners en gemeente
Donderdagavond vindt er een gesprek plaats tussen een afvaardiging van de bewoners die overlast ervaren en de gemeente. Onder meer wethouder Dennis Grimbergen alsook meerdere raadsleden zullen daarbij aanschuiven. Tijdens dat onderhoud zal er meer duidelijkheid moeten komen over de vraag of, hoe en wanneer de gemeente gaat optreden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel