Nieuwe Michiel de Ruyterbrug op Urk eindelijk geopend

URK • Do 1 juni 2023 | 23:16 • Donderdag 1 juni 2023 | 23:16

Op Urk is donderdagmiddag de nieuwe Michiel de Ruyterbrug geopend. De brug is de toegangspoort tot de nieuwe Zeeheldenwijk, die nog gebouwd moet worden. Hoeveel de nieuwe brug uiteindelijk heeft gekost is nog steeds niet precies bekend maar in ieder geval meer dan tien miljoen euro.

Eerder was al de verwachting dat de nieuwe brug ministens één en mogelijk twee miljoen euro extra zou gaan kosten. Maar dat mocht de pret bij de feestelijke opening van de Michiel de Ruyterbrug niet drukken. "Met recht is het de mooiste brug van Urk", zei wethouder Nathanaël Middelkoop. "We willen met deze brug de nieuwe woonwijk, waar 1.600 woningen komen, ontsluiten."

De brug moest eigenlijk al vorig jaar juni klaar zijn maar er ontstond vertraging door extra archeologisch onderzoek. Ook waren er problemen met de aansluiting op de provinciale centrale waar de bruggen worden bediend. Middelkoop: "Maar hij is gelukkig nog op tijd af voordat de ontwikkelingen in de Zeeheldenwijk echt los gaan."

Omwonenden zijn blij met de nieuwe brug en vinden hem mooi. "Ik heb de eer om er naar te kijken omdat ik er tegenover woon," zegt Meindert Hakvoort. Hij werkt aan de andere kant van de brug. "Dat scheelt me gigantisch in reistijd, dik een kwartier."

Er is een speciale reden waarom de brug de naam Michiel de Ruyterbrug meekrijgt, zegt Middelkoop. "We gaan hier de Zeeheldenwijk creëren. Daarom vonden we het ook mooi om een zeeheld uit het verleden een plek te geven op een markante locatie." Er is ook kritiek op De Ruyter omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de Nederlandse slavenhandel. "Misschien is de brug een aanleiding om daarover het gesprek te zoeken", vindt Middelkoop. "Ik hoop dat de verbinding die deze brug maakt ook gevonden wordt in het gesprek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel