Michiel de Ruyterbrug gaat minstens één miljoen euro extra kosten

URK • Ma 28 november 2022 | 12:24 • Maandag 28 november 2022 | 12:24

De gloednieuwe Michiel de Ruyterbrug op Urk gaat minstens één en mogelijk twee miljoen euro extra kosten. Dat blijkt uit de tweede tussenrapportage die deze week in de raadscommissie op Urk wordt besproken. Hogere staal- en energieprijzen, vertraging door extra archeologisch onderzoek en problemen met de aansluiting op de provinciale bediencentrale zorgen voor onverwachte en hoge uitgaven.

De aansluiting van de Michiel de Ruyterbrug op de centrale in het Provinciehuis in Lelystad is een stuk complexer dan vooraf gedacht. Dit omdat de bouw van de brug samenvalt met een reconstructie van de bediencentrale van de provincie. De gemeente Urk schat dat de complexe aansluiting 8 ton extra gaat kosten. Urk en de provincie onderhandelen nog hoe dit bedrag onderling verdeeld gaat worden. Volgens de gemeente wordt de brug begin 2023 volgens de juiste specificaties aangesloten op de bediencentrale.

De brug in aanbouw

Doordat er voorafgaand aan de bouw van de nieuwe brug extra archeologisch onderzoek nodig was, had dat gevolgen voor het vergunningentraject. Ook moesten er extra stikstofberekeningen uitgevoerd worden. De gemeente kreeg daardoor pas later een ontgrondingsvergunning. Deze stagnatie levert nu een extra kostenpost op van drie ton.

Verder wordt de gemeenteraad van Urk gevraagd om 978.000 euro extra te indexeren vanwege de gestegen grondstofprijzen. Zo zijn de staal- en energiekosten de pan uit gerezen. Vorig jaar ging het krediet voor de brug ook al met 607.000 euro omhoog. De nieuwe Michiel de Ruyterbrug wordt naar verwachting over een paar maanden opgeleverd.

Gemeente : ook hogere kosten reconstructie Urkerweg
De nieuwe brug vormt de verbinding tussen de toekomstige Zeeheldenwijk en de rest van Urk. De brug moet aangesloten worden op de Urkerweg en de weg wordt daarom momenteel heringericht. Er komt een rotonde, nieuwe oversteekplaatsen en een recreatiepad langs de Urkervaart. Het werk voor 2023 moet nog wel geïndexeerd worden met de actuele marktprijzen. De gemeente verwacht nu al dat het krediet voor dit werk aanzienlijk zal worden overschreden. De Urker gemeenteraad wordt hierover op een later moment geïnformeerd.

Reconstructie weg ook duurder

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel