GGD Flevoland: "Kom een HPV-prik halen, nu is het nog gratis"

FLEVOLAND • Vr 2 juni 2023 | 7:01 • Vrijdag 2 juni 2023 | 7:01

"Mis 'm niet". Met die campagne willen de GGD's en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zo veel mogelijk jongvolwassenen aansporen om zich op korte termijn te laten vaccineren tegen het HPV-virus. Mensen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en en 31 december 2003 kunnen de injecties dit jaar kosteloos krijgen. Maar omdat er minimaal vijf maanden moet zitten tussen de eerste en de tweede prik, begint de tijd voor gratis vaccinatie te dringen. Volgend jaar kosten de twee injecties ruim 300 euro.

Het humaan papillomavirus (HPV) is zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat om zo’n 1.100 vrouwen en 400 mannen. Vaccinatie maakt de kans op HPV aanzienlijk kleiner. De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker: in de mond- en keelholte, aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Het vaccin beschermt ook bij jongeren die al seksueel actief zijn. In Nederland werd de prik vanaf 2009 aan meisjes aangeboden, vanaf 2022 werden ook jongens uitgenodigd.

"Voor de maand juni kun je op vrijdagen en zaterdagen gewoon binnenlopen. Maar natuurlijk kun je ook online een afspraak maken", zegt Marcia Donker. De vaccinaties kunnen gehaald worden bij de GGD's in Emmeloord, Lelystad en Almere. Vanaf de maand juli worden de injecties enkel gegeven op afspraak, zegt Donker. Dan vervalt ook de locatie in Emmeloord.

Jongeren die geboren zijn na 2004 kunnen voor de vaccinatie een afspraak maken bij een instelling van de jeugdgezondheidszorg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel