Sociaalwerkbedrijven Flevoland sluiten zich aan bij landelijke actie voor betere cao

FLEVOLAND • Di 6 juni 2023 | 7:00 • Dinsdag 6 juni 2023 | 7:00

Sociaalwerkbedrijven in Flevoland sluiten zich woensdag aan bij een landelijke actie voor een betere cao. Onder meer bij de Tomingroep in Almere vertrekt een bus met werknemers naar Utrecht. Vanuit Kampen rijdt een bus die ook in Lelystad mensen oppikt.

Volgens de vakbonden FNV en CNV gaan er woensdag duizenden mensen met een arbeidsbeperking demonstreren in Utrecht. Daarvan zullen er minimaal zestig uit Flevoland komen. Zij willen ruim tien procent loonsverhoging en een ruimere reiskostenvergoeding. Daar voeren ze al maandenlang actie voor. ''De actie van woensdag is met instemming van de werkgevers'', zegt bestuurder Joost Kaper van FNV Sociale Werkbedrijven. "De sociaalwerkbedrijven zelf vinden ook dat hun werknemers meer loon moeten krijgen."

Ook medewerkers van sociaalwerkbedrijf 'Concern voor Werk' doen mee met de actie. "Alles is duur geworden maar je salaris gaat niet omhoog," zegt Raydon Zeewijk. "En dat is een beetje raar.” Zijn loon bleef achter bij de rest van Nederland en dat heeft gevolgen voor wat je wel of niet kan kopen, merkt ook Tycho Rensen. "Dan moet je kiezen tussen een pak ik koffie pads of een fles cola. Het werd uiteindelijk het ongezonde."

Sander Post, directeur van 'Concern voor Werk', ondersteunt de actie. "Dat mensen die bij ons eerlijk een loon verdienen, bijna niet meer in staat zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, daarin moeten we stappen zetten." Hij zou ze wel meer willen betalen, maar dat mag niet. "CAO's als deze zijn standaard CAO's en dan mag je natuurlijk niet naar beneden, maar ook niet naar boven afwijken."

De bonden willen dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het salaris met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar verhoogt. Die houdt echter vol dat het Rijk daarvoor geld moet toezeggen. "Maar gemeenteambtenaren hebben van diezelfde VNG wel een welverdiende goede nieuwe cao gekregen, zonder dat hiervoor financiële dekking uit Den Haag was", benadrukken de vakbonden. De VNG zegt de wens voor meer loon te steunen.

De bedrijven waar de werknemers financieel in de problemen komen, steunen de actie dus. Zij vinden dat er ook aan de sociaalwerkbedrijven te weinig geld beschikbaar wordt gesteld. Vanwege de steun van de bedrijven wordt het daarom ook geen staking genoemd. "In de lopende CAO is een vredesplicht opgenomen", legt Joost Kaper uit. Acties moeten daarom goedkeuring van de werkgever krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel