Groen licht voor middelbare vrijeschool Almere

ALMERE • Wo 7 juni 2023 | 7:04 • Woensdag 7 juni 2023 | 7:04

Er komt officieel een middelbare vrijeschool in Almere. Het initiatief is goedgekeurd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf september 2024 verwelkomt de school de eerste leerlingen, zeggen initiatiefnemers Walenka Donker en Katja van der Weide.

Een van die initatiefnemers, Walenka Donker, is heel blij met de goedkeuring: "We hebben er hard voor gewerkt. Op papier is de school al klaar. Dat is positief beoordeeld. De minister heeft dus voldoende vertrouwen in de toekomst van onze school met de werknaam Waldorf Almere"

Met de school willen de initatiefnemers naast het behalen van een diploma, de focus leggen op de persoonlijke ontwikkeling van een kind. In eerste instantie wordt er alleen havo aangeboden op de vrije middelbare school. De organisatie verwacht het eerste jaar zo'n 50 leerlingen les te kunnen geven.

'Best een uitdaging'
Een school opzetten heeft nog best wat voeten in de aarde, zegt initiatiefnemer Van der Weide. "Zo moeten we financieel alles rond zien te krijgen want het lijkt erop dat financiële steun vanuit de overheid pas vanaf mei 2024 op gang komt." Dit is een uitdaging, vervolgt Van der Weide, want er moet voor die tijd veel gebeuren wat al direct geld kost. "Denk aan huisvesting regelen en de inrichting. Maar we moeten ook al personeel vinden en een ict-systeem opzetten." De initatiefnemers zijn nu met de gemeente in gesprek over een beoogde locatie voor de school.

Waldorf Almere, hoe de school nu tijdelijk heet, is hard op zoek naar mensen die mee willen werken aan het opzetten van de school. "Alle hulp is welkom. Mensen die helpen bij de sociale mediakanalen en de marketing bijvoorbeeld, maar ook bestuurders en docenten zijn van harte welkom," zegt Van der Weide.

'Vrij onderwijs is populair'
De wens om een vrije middelbare school op te richten in Almere bestond al enige tijd. De initatiefnemers moesten alleen nog voldoende steunbetuigingen krijgen. Dat lukte vorig jaar oktober. Nu de kogel door de kerk is, gaat er een langgekoesterde wens in vervulling zegt Van der Weide. "Je ziet dat het vrijeschoolonderwijs populair is in de stad. De huidige basisschool groeit snel. Ook in Lelystad is onlangs een vrijeschool gestart. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er meer keuze is voor alle leerlingen in Almere. De stad is groot genoeg voor een middelbare school erbij."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel