TenneT: 'Stop op elektriciteitsnet dreigt in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland'

FLEVOLAND • Vr 9 juni 2023 | 16:38 • Vrijdag 9 juni 2023 | 16:38

Bedrijven in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland kunnen nog dit jaar te maken krijgen met een stop op het elektriciteitsnet. Ondernemingen komen nu voor een nieuwe of extra aansluiting op een wachtlijst te staan. Zij moeten wachten totdat er ruimte is op het net. Mogelijk moet TenneT zelfs een plek op die wachtlijst gaan weigeren. Dat komt omdat te weinig bestaande bedrijven nu helpen om het stroomnet te ontlasten.

Bestaande ondernemingen werd eind vorig jaar gevraagd om hun energiegebruik over de dag te spreiden zodat er ruimte ontstaat op het elektriciteitsnet. Dat hoeft maar een paar keer per jaar en dan vooral tussen 7.00 en 9.00 uur en tussen 18.00 en 20.00 uur. Daarvoor kunnen ondernemingen een vergoeding krijgen.

Volgens TenneT hebben weinig tot geen bedrijven zich tot nu toe gemeld. Vooral productiebedrijven kunnen helpen om het stroomnet te ontlasten omdat die ondernemingen veel energie gebruiken. Van dit soort bedrijven zijn er alleen te weinig in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland, stelt de netbeheerder. Daarom is het de vraag of er überhaupt genoeg ruimte ontstaat op het net.

Voorlichting voor ondernemers
Oostelijk en Zuidelijk Flevoland vormen samen met Gelderland en Utrecht een gezamenlijk stroomnetwerk. In dit gebied zijn de mogelijkheden beperkt om extra energie te leveren, zegt TenneT. Daarom komen bedrijven daarvoor nu op de wachtlijst te staan. Omdat te weinig bestaande ondernemingen voor ruimte zorgen op het net, gaat onder meer TenneT voorlichting geven. Bedrijven wordt dan uitgelegd hoe ze zelf kunnen bijdragen aan het creëren van extra ruimte op het energienet.

Spreiden van energie is een van de beoogde oplossingen. Dat staat in een actieplan dat eind vorig jaar werd gepresenteerd. Zo wordt ook gekeken naar andere mogelijke oplossingen, zoals flexibele contracten en het delen van één aansluiting voor wind- en zonneparken. Daar wordt hard aan gewerkt, zegt TenneT. Ook is er regelmatig overleg met de provincie, gemeenten en werkgeversvereniging VNO-NCW.

De problemen met het stroomnet in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland moeten tussen 2027 en 2029 zijn opgelost. "Die bal ligt bij ons maar dat duurt een paar jaar en daarom willen we in de tussentijd kijken hoe we elkaar kunnen helpen", aldus woordvoerder Eefje van Gorp. Bedrijven die een nieuwe of extra aansluiting willen, horen deze zomer wat er mogelijk is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel