Voorlichting moet helpen in strijd tegen overbelast elektriciteitsnet

FLEVOLAND • Do 8 juni 2023 | 23:10 • Donderdag 8 juni 2023 | 23:10

Door voorlichting te geven aan zo'n 500 kleinere bedrijven in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland moet er ruimte ontstaan op het elektriciteitsnet. Dat kondigt netbeheerder TenneT aan. Eind vorig jaar werden ondernemingen gevraagd om hun energiegebruik te spreiden, waardoor nieuwe bedrijven stroom kunnen krijgen. Dat levert tot nu toe te weinig op en dus neemt TenneT het heft in eigen hand.

TenneT heeft voor de voorlichting de handen ineengeslagen met Liander, de provincie en de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde. Zij willen actief met bedrijven in gesprek over het spreiden van hun energie. Daardoor moeten ook ondernemingen die extra elektriciteit nodig hebben geholpen kunnen worden.

De netbeheerder zegt dat de oproep om energie te spreiden tot nu toe weinig heeft opgeleverd, omdat het een onbekend fenomeen is. "Onbekend maakt onbemind terwijl het soms maar om een paar uur gaat", zegt een woordvoerder van TenneT. Zo kunnen bedrijven een vergoeding krijgen voor het spreiden van hun energiegebruik. Eind deze maand volgt een webinar met meer informatie.

Nieuwe bedrijven in heel Flevoland kunnen op dit moment niet worden aangesloten op het stroomnet. Dat geldt ook voor de ondernemingen die willen uitbreiden. Zij komen op een wachtlijst te staan. Het probleem moet tussen 2023 en 2026 zijn verholpen in Noordelijk Flevoland maar kan pas tussen 2027 en 2029 worden opgelost in de rest van de provincie.

Wie een bedrijf in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland heeft, hoort deze zomer of er mogelijkheden zijn om eerder aangesloten te kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel