Festival-files verminderen zonder extra asfalt? 'Er is van alles mogelijk'

BIDDINGHUIZEN • Ma 26 juni 2023 | 13:32 • Maandag 26 juni 2023 | 13:32

De campings van muziekfestival Defqon.1 stromen maandag weer leeg. En dat betekent opnieuw forse files rond het evenemententerrein bij Walibi in Biddinghuizen. Ook bij andere grote festivals als Opwekking en Lowlands is dat vrijwel altijd het geval.

Doordat er maar een paar toegangswegen richting Walibi zijn, zullen de files ook de komende jaren wel een terugkerend fenomeen blijven. Toch wordt gekeken wat mogelijk is om het verkeer beter door te laten stromen, zonder extra asfalt aan te leggen.

Rond de Walibi Fright Nights in oktober zijn verschillende ideeën getest. Het is een voortvloeisel van een wedstrijd die de provincie enkele jaren geleden heeft uitgeschreven. De provincie Flevoland denkt dat het aanleggen van meer asfalt niet de oplossing is voor het probleem en verwacht meer van 'smart mobility'. Hierbij wordt met behulp van data, technologie en slimme producten of diensten ervoor gezorgd dat het verkeer beter doorstroomt.

Aanpassen van navigatie-apps
Eén van de meest in het oog springende oplossingen is het aanpassen van navigatie-apps zoals Google Maps, TomTom, of Waze. "Wij kunnen een schakel vormen tussen een evenementenorganisator en de bedrijven achter zo'n navigatie-app", vertelt Wouter Giesen van TripService. Het is één van de twee partijen die nog meedoen aan het pilotproject van de provincie.

"Je hebt rond een terrein als dat van Walibi bijvoorbeeld wegen die normaal gesproken niet open zijn voor doorgaand verkeer, maar tijdens een evenement wel. Dat kunnen wij dan als wijziging doorvoeren in de navigatie-apps", zo vertelt Giesen. Dit met gevolg dat iemand die een route plant een nauwkeurigere omschrijving krijgt.

Ook de vele parkeerlocaties bij een groot evenement vormen een uitdaging. "Als je normaal gesproken naar Walibi navigeert, dan word je naar het hoofdparkeerterrein van Walibi gestuurd. Maar bij de Fright Nights was dat niet de bedoeling. Toen moest er geparkeerd worden bij de Solar Carport", zo legt Giesen uit.

"Dus als iedereen blindelings zijn navigatiesysteem volgt, dan vergeet hij een afslag en krijg je opstoppingen." Om dat op te lossen is de locatie die navigatie-apps aanhouden bij het selecteren van Walibi tijdelijk gewijzigd. "Zodat je vanuit die locatie wel meteen bij de juiste parkeerplek uitkwam."

Tijdsloten
Een andere oplossing voor het fileprobleem kan het werken met tijdsloten zijn. Door bezoekers gespreid aan te laten komen wordt gezorgd dat er geen enorm grote piek ontstaat. Of dit ook voor een massaal evenement als Defqon.1 of Lowlands werkt zal nog moeten blijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel