Dit is het nut van de dikke zwarte kabels om de nieuwe windturbines in het IJsselmeer

LELYSTAD • Ma 3 juli 2023 | 21:58 • Maandag 3 juli 2023 | 21:58

Automobilisten die over de A6 tussen Lelystad en Urk rijden hebben het misschien al wel eens gezien. Rondom de masten van de nieuwe windturbines in het IJsselmeer zijn tijdens de bouw dikke zwarte kabels gebonden. Ze worden 'vortex killers' genoemd, maar waar zijn ze nou eigenlijk voor? 

In het water tussen Lelystad en de Ketelbrug zijn 24 eilandjes aangelegd. Daarop worden de buitendijkse windmolens gezet. Die cilindervormige mastdelen van de molen worden rechtop via het water naar de eilandjes vervoerd maar vangen dan ontzettend veel wind. "Door de ronde vorm van de mast draait de wind daar rondjes omheen", legt Stephan de Clerck uit. Hij is directeur van SwifterwinT die medeopdrachtgever is voor het plaatsen van de turbines.

De draaiende wind veroorzaakt tijdens het transport en de bouw een bepaalde trilling waardoor de mast heen en weer gaat. Deze beweging kan steeds sterker worden. "De mast komt dan in zijn eigen frequentie." Dat heeft te maken met de constructie. Het gevolg kan zijn dat een mastdeel tijdens het transport omvalt. Ook kunnen mastdelen die op elkaar zijn gemonteerd knakken.

De vortex killers zijn buizen die de ronddraaiende wind breken. Daarom zijn ze rondom de mastdelen bevestigd. Ze zijn niet meer nodig nadat het huis met de generator en de wieken zijn gemonteerd. "Door het vele gewicht is de mast veel moeilijker in beweging te krijgen" zegt de Clerck. De wind heeft daar dan geen invloed meer op. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel