Laatste wiek op windpark Windplanblauw: hoeveel windmolens komen er nog bij in Flevoland?

FLEVOLAND • Wo 20 maart 2024 | 15:01 • Woensdag 20 maart 2024 | 15:01

Het laatste turbineblad is in de nacht van dinsdag op woensdag aan de laatste windturbine van windpark Windplanblauw bevestigd bij Swifterbant. Daarmee is het windpark afgebouwd en staan alle 61 turbines op hun plek. Voorlopig is dit het laatste windpark van Flevoland. Komen er nu geen windmolens meer bij?

Windpark Windplanblauw is nu voor het oog klaar, maar er zijn nog wel allerlei werkzaamheden nodig voordat alle turbines ook echt kunnen draaien.

Van de 61 turbines staan 37 op het land en 24 in het IJsselmeer. Het duurt waarschijnlijk nog een paar maanden voordat alle turbines het doen. Windplanblauw is een samenwerking tussen SwifterwinT en Vattenfall.

Flevoland is met de honderden windturbines al jaren koploper als het gaat om het opwekken van windenergie. Bijna een kwart van alle Nederlandse windenergie komt uit deze provincie.

Hoeveel windmolens zijn er nu eigenlijk?
In 1990 stonden er 35 windmolens in Flevoland. In de jaren daarna kwamen er snel door de hele provincie molens bij. Al die verschillende windmolens maakten het landschap rommelig, vond de provincie. Daarom kwam er in 2005 een bouwstop voor losse windmolens. Wel werden enkele grote windparken gebouwd.

Dat leverde in 2016 uiteindelijk 648 draaiende windmolens op. Daarna is het aantal windturbines gedaald. Dit komt omdat verschillende oudere molens zijn weggehaald. De laatst beschikbare cijfers zijn van 2021. Toen waren er 595 molens in bedrijf.
Niet meer, maar minder
Als het aan de provincie ligt mogen er in 2030 nog maar 478 windturbines staan. Veel minder dan nu dus, omdat de molens steeds groter worden.

Ze wekken veel meer energie op dan de oude molens. En nieuwe windparken, als die er al mogen komen, mogen alleen nog in lijnopstelling gebouwd worden.

Ook heeft de provincie bepaald dat er buiten de nu al geplande windparken geen nieuwe windmolens bij mogen komen. Maar er wordt een uitzondering gemaakt voor kleine windmolens tot vijftien meter tiphoogte in het landelijke gebied. Molens tot vijf meter tiphoogte in het stedelijke gebied mogen gewoon gebouwd worden.

Windpark West
Naast de kleinere molens die nog wel zijn toegestaan, kunnen er op termijn mogelijk nog wel een stuk hogere windmolens bij komen. Dat komt omdat één van de windplannen (nog) niet is uitgevoerd. Uit het vierde windpark hebben de initiatiefnemers zich namelijk teruggetrokken. Dat windpark heet West en zou bij Lelystad komen.

Volgens de initiatiefnemers was het plan daardoor niet rendabel. Mocht er een nieuwe initiatiefnemer komen dan kan dit plan misschien alsnog uitgevoerd worden.

Lees ook: Initiatiefnemers Windplan West stoppen er mee

Of er in de toekomst toch weer meer windmolens bij mogen komen dan de nu afgesproken 478 is afhankelijk van de ontwikkelingen in de energietransitie en het politieke klimaat.

Als een meerderheid van de nieuwe Provinciale Staten wil dat er toch nog meer windmolens bij mogen, dan kunnen ze dat weer toestaan. Die kans is op dit moment niet zo heel groot omdat de meeste politieke partijen tegen nog meer windenergie in Flevoland zijn.

Daarnaast is een groot deel van de inwoners ook tegen. Dat bleek uit de stemwijzer vorig jaar.

Lees ook: Wat je voor de Statenverkiezingen moet weten over windenergie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel