Eerste molens Windplanblauw leveren stroom, maar eigenlijk veel te laat

DRONTEN • Za 4 november 2023 | 10:31 • Zaterdag 4 november 2023 | 10:31

Vijf turbines van Windplanblauw in het IJsselmeer hebben hun eerste stroom geleverd. Er zijn 13 molens geïnstalleerd, maar dat hadden er eigenlijk 24 moeten zijn. De bouw van die molens heeft flinke vertraging opgelopen.

Alle turbines hadden er op 1 september al moeten staan. Maar door weersomstandigheden is dat niet gelukt. De directie gaat uit van een vertraging van twee en een halve maand. Windplanblauw hoopt dat het dit jaar nog wel lukt om de bouw af te ronden.

Vooral de wind speelde de bouw parten. In juli was er bijna een maand lang noordoostenwind en die zorgde voor vervelende golven die het bouwen beletten. Een groot deel van de maand juli stond er te veel wind, ook dat belemmerde het werk.

De directie wil niet vertellen wat de financiële consequenties van de vertraging voor het park zijn: "Daar doen we geen mededelingen over, omdat we dat zien als bedrijfsgevoelige informatie".

Stroom in testfase al het net op
Nu de eerste turbines gereed zijn, volgt een fase waarin ze worden getest. De molens produceren dan al energie, maar nog niet op volle capaciteit. Tijdens de testfase wordt langzaam opgeschaald naar volledige productie. De stroom die de windmolens tijdens het proefdraaien opwekken, wordt wel direct aan het elektriciteitsnet geleverd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel