Eis: 11 jaar cel voor dodelijke schietpartij Hildo Kropstraat

ALMERE • Di 4 juli 2023 | 16:03 • Dinsdag 4 juli 2023 | 16:03

Tegen een 19-jarige Almeerder is dinsdag 11 jaar cel geëist voor het doodschieten van de 25-jarige Jiar Kakesouri. Het schietincident gebeurde begin november vorig jaar, in de Hildo Kropstraat in het stadsdeel Tussen de Vaarten.

Het slachtoffer werd door zijn hoofd geschoten en overleed later in het ziekenhuis. De verdachte werd een week na het schietincident opgepakt. Hij geeft toe dat hij heeft geschoten, maar dat zou in een opwelling zijn gebeurd omdat hij bang was voor het slachtoffer.

Kakesouri zou hem op straat hebben benaderd en daarna ook hebben geslagen. Toen het slachtoffer hem niet met rust wilde laten, loste de verdachte een schot. Daarop heeft de verdachte een doorgeladen pistool op het slachtoffer gericht, maar later heeft hij het wapen weggestopt. Toen de verdachte voor een tweede keer met vlakke hand in het gezicht werd geslagen, pakte hij opnieuw zijn pistool en schoot het slachtoffer door zijn hoofd. Hij beriep zich op noodweer, maar het Openbaar Ministerie gelooft daar niet in. Er zouden genoeg momenten zijn geweest om anders te handelen.

Waarom spreekt het OM van doodslag?
Omdat voorbedachte rade niet kan worden bewezen, wordt de verdachte doodslag ten laste gelegd. Het pistool dat de Almeerder bij zich had, was een gaspistool dat aangepast was om echte kogels mee te kunnen afvuren. De verdachte heeft het pistool laten vernietigen.

Tijdens de zitting werden beelden van de schietpartij getoond. Die zijn van afstand vastgelegd door een beveiligingscamera. Daarop zijn naast de verdachte en het slachtoffer ook nog twee getuigen te zien. Voordat de beelden werden getoond verliet de moeder van het slachtoffer zwaar aangedaan de zaal. Haar emotionele gil vanuit de gang was in de zaal te horen.

De moeder heeft, evenals de broer, gebruik gemaakt van haar spreekrecht. Uitgebreid vertelde ze wie haar zoon was, wat hij voor haar betekende en wat zijn dood met haar doet. Jiar werd omschreven als een buurtvader met verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast liet de moeder een ingesproken audioboodschap van haar zoon horen, waarin hij zegt wat zij voor hem betekent. Het slachtoffer zat met gebogen hoofd schuin voor de moeder. Hij hoorde het verhaal met gesloten ogen aan. Soms staarde hij strak voor zich uit, zijn ogen op een bekertje water gericht.

Is de verdachte al eerder met justitie in aanraking gekomen?
De verdachte heeft al een strafblad voor meerdere vergrijpen, waaronder openlijke geweldpleging. Daarvoor is de verdachte in 2020 door een kinderrechter veroordeeld. Na zijn aanhouding is op zijn telefoon bewijs gevonden voor handel in softdrugs en medicijnen. Daarnaast zou hij ook een meisje van 17 jaar hebben aangeboden voor prostitutie. De advocaat van de verdachte benadrukt dat Jiar niets met de illegale praktijken van zijn cliënt te maken heeft. Dat werd later bevestigd door het Openbaar Ministerie.

Naar aanleiding van de schietpartij en twee andere incidenten met vuurwapens werden er door de gemeente op twee locaties bewakingscamera's geplaatst. Ook sprak toenmalig waarnemend burgemeester Ank Bijleveld de wens uit voor meer agenten in Almere. De zaak werd bovendien behandeld in Opsporing Verzocht.

De rechtbank doet op 1 augustus uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel