Omwonenden teleurgesteld over vernieuwde renovatieplannen Emmeloord: 'Voetbalveld wordt trapveldje'

EMMELOORD • Ma 17 juli 2023 | 10:07 • Maandag 17 juli 2023 | 10:07

Omwonenden van de Rietstraat en Zeebiesstraat in Emmeloord zijn nog niet helemaal tevreden over de vernieuwde renovatieplannen. Het plan om op een deel van het voetbalveld hofjes te bouwen roept onvrede op. Volgens buurtbewoner Suzan van Eerdt blijft er dan nog maar een trapveldje over.

Afgelopen dinsdag presenteerde woningcorporatie Mercatus de vernieuwde renovatieplannen waar een aantal veranderingen doorgevoerd zijn ten opzichte van de eerdere ontwerpen. Buurtbewoners hadden kritiek op de parkeersituatie en het grotendeels verdwijnen van de speeltuin en voetbal- en basketbalveld. In de vernieuwde plannen is de speeltuin behouden, maar zal een deel van het voetbal- en basketbalveld plaats moeten maken voor een blok met hofjeswoningen.

Van Eerdt ziet het liever anders gebeuren. "In de nieuwe plannen wordt het voetbal- en basketbalveld gehalveerd en blijft er in onze ogen een trapveld over." Doordat de geplande hofjeswoningen dicht op het speelveld staan, is er ook de angst dat het voor meer overlast gaat zorgen. "Overdag spelen er veel kinderen en 's avonds voetballen of basketballen de jongeren er graag. Straks staan de huizen er pal naast en belanden de ballen sneller in de tuin."

Beste optie
Volgens Sander Eising van Woningcorporatie Mercatus is er goed geluisterd naar de buurtbewoners toen de eerste plannen werden gepresenteerd. Hij heeft de kritiekpunten zo goed mogelijk proberen door te voeren, maar kan niet aan alle wensen voldoen. Zo heeft hij de opdracht gekregen om het aanzicht zo authentiek mogelijk te houden. "Dit was de enige plek waar we de twee blokken met hofjeswoningen kon plaatsen om ons aan de afspraken te houden."

Dat de speelvelden worden gehalveerd, is volgens Eising niet waar. De twee blokken, waarvan de helft nu gewoon tuin is en geen speelveld, zullen 30 procent van de grond in beslag nemen. "De nieuwe plannen zijn echt de beste optie en we hebben geprobeerd alles zo slim mogelijk in te richten."

Juridische stappen
De buurtbewoners hebben plannen om juist het totale speelveld op te knappen en de speeltoestellen te vernieuwen om bij te dragen aan de burgerparticipatie. De buurtbewoners hopen dat er nog aanpassingen in de tekeningen gemaakt worden. Onderling wordt al, indien nodig, gesproken over juridische stappen, maar 'zover is het gelukkig nog niet', zegt Van Eerdt.

In het najaar moet het definitieve plan aan de gemeente Noordoostpolder worden gepresenteerd om te laten goedkeuren. De verwachting is dat dit geen problemen geeft. "De gemeente staat achter het plan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel