Uitbraak norovirus in verzorgingstehuis Almere

ALMERE • Di 25 juli 2023 | 17:14 • Dinsdag 25 juli 2023 | 17:14

In verzorgingstehuis De Kiekendief in Almere Stad is het zeer besmettelijke norovirus uitgebroken. Vijf bewoners zijn besmet geraakt. Vier van hen wonen op dezelfde afdeling en die is nu afgesloten om verdere verspreiding te voorkomen. Dat zegt Frederique Mensink van Zorggroep Almere, waar De Kiekendief onderdeel van is. Het Norovirus veroorzaakt klachten zoals braken en diarree.

Mensink vertelt dat de familie en bewoners van De Kiekendief extra informatie over de uitbraak krijgen via een brief. “We willen onze bewoners zoveel mogelijk beschermen en geven besmette bewoners ook het dringende advies om op hun afdeling te blijven. Het eten brengen we daarnaast op de kamer in plaats van de eetzaal. Zo hopen we het virus zo snel mogelijk te isoleren.”

Ook bezoekers worden door de brief extra geïnformeerd. “We vragen bezoek om na afloop zo snel mogelijk weg te gaan en niet een andere afdeling of koffieruimte te betreden.”

Richtlijnen
Mensink legt uit dat medewerkers allemaal extra richtlijnen krijgen die ze moeten volgen om verdere besmetting te voorkomen. “Er zijn bij uitbraak van dit virus specifieke hygiëneprotocollen die strikt worden gevolgd. Zo moeten de medewerkers nog vaker handen wassen en maken we de toiletten meerdere keren per dag schoon.”

Niet bijzonder
In De Kiekendief wonen 104 mensen en volgens Mensink is het niet bijzonder dat het norovirus juist hier uitbreekt. “Het virus breekt vaker uit in verpleeghuizen. Ouderen hebben over het algemeen een verminderde weerstand en in een verpleegtehuis hebben ze vaak gemeenschappelijke activiteiten, waarbij zo’n virus makkelijker kan verspreiden.”

Ze legt uit dat bijna alle verpleeghuizen hier dan ook mee te maken krijgen. “Mensen leven met elkaar in een woonkamer. Besmetting kan dan eerder plaatsvinden.” Toch hoopt Mensink dat het virus niet meer mensen zal besmetten. “Hopelijk blijft het hierbij. Meestal verdwijnt de griep na twee tot drie dagen, maar het is natuurlijk wel vervelend.”

Dit verhaal is gemaakt door Engeline Keizer. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel