Superstofzuiger kan niet alle glassplinters monument opruimen, KWF plaatst waarschuwingsborden

DRONTEN • Ma 31 juli 2023 | 12:04 • Maandag 31 juli 2023 | 12:04

Nog niet alle glassplinters van het vernielde monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten zijn opgeruimd. Dat meldt KWF Kankerbestrijding. Op de plek van het monument zijn waarschuwingsborden geplaatst om bezoekers erop te wijzen dat er nog kleine scherven kunnen liggen.

Rioolbedrijf Teeuwissen heeft vorige week met behulp van een superstofzuiger het merendeel van de scherven kunnen opruimen. KWF kan nog niet met zekerheid zeggen dat alles is opgeruimd omdat het een ingewikkeldere klus bleek dan vooraf verwacht. De regen zorgde er namelijk voor dat de kleine splinters de natte grond inzakten. "Schoner dan dit kunnen we het op het moment niet krijgen", zegt Annebel Schipper van KWF.

Ondanks dat het droog was toen de platen net waren vernield, besloot KWF bewust even te wachten met het opruimen van het glas. "Heel veel mensen hadden de behoefte om er even naar toe te gaan. Ik weet niet of we 100 procent hadden kunnen opruimen, het glas is overal heen gesplinterd."

Superstofzuiger
In juni werden bijna alle glasplaten verwoest in het Wilhelminabos. Het Lelystadse schoonmaakbedrijf Handy-Clean bood aan om de opruiming op zich te nemen, maar had niet de juiste middelen om de kleinste splinters uit de grond te krijgen. Daarvoor was namelijk een extra sterke stofzuiger nodig.

Aan het eind van de zomer moet duidelijk worden hoe de kleine splinters opgeruimd gaan worden en hoe het nieuwe monument eruit komt te zien. De intentie van het KWF is om de scherven te gebruiken voor het herstel van het monument. Voor het nieuwe monument is met een crowdfundingsactie ruim 233.000 euro opgehaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel