Urker Klaas Post graaft mee naar fossiel van oerwalvis, mogelijk zwaarste dier ooit

URK • Wo 2 augustus 2023 | 22:58 • Woensdag 2 augustus 2023 | 22:58

Paleontologen hebben in een woestijn in Peru de resten ontdekt van een walvisachtig zeedier, dat mogelijk het zwaarste dier is dat ooit op aarde heeft geleefd. Urker Klaas Post, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, werkte mee aan het onderzoek. Post maakte zo'n 7 trips naar de woestijn om samen met onderzoekers wervels van het dier uit te hakken. Woensdag werden in Peru de vondsten aan de wereld getoond.

Het gaat om een fossiel van een oerwalvis genaamd Perucetus Colossus die zo'n 39 miljoen jaar geleden leefde. Volgens de wetenschappers kon het dier zo'n 340 ton zwaar worden. Dat maakt de walvis aanzienlijk zwaarder dan de huidige blauwe vinvis, het dier dat voor zover bekend het zwaarste dier ooit is. De oerwalvis zou zo'n 20 meter lang zijn geweest.

Bijzondere vondst
De ontdekking begon 12 jaar geleden bij de vondst van een gigantische wervel van zo'n 180 kilo in een afgelegen berg. "We vonden iets wat we niet konden verklaren, dus gingen we daar met het hele team achteraan", vertelt Post, honorair conservator van het Natuurhistorisch Museum. In de woestijn worden vaker walvisfossielen gevonden, omdat het een oude zeebodem is die met de Andes mee naar boven is gekomen. Het opgraven van de skeletdelen duurde vervolgens 10 jaar. Het dier lag in een heel hard gesteente, waardoor het opgraven veel werk vereiste. "Het was soms afzien in de woestijn. Het is heet en dor en je moet hakken, dus er wordt best wat van je verwacht." 
Giovanni Bianucci
Giovanni Bianucci
Giovanni Bianucci
Giovanni Bianucci
Het onderzoek, dat woensdag verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, toont dat de evolutie van walvissen anders ligt dan eerder werd gedacht. "De vondst laat zien dat het beest 40 miljoen jaar geleden extreme aanpassingen heeft doorstaan en is overgestapt op een volledig aquatische levensstijl. Dat is opmerkelijk omdat oerwalvisjes eigenlijk best klein waren en nog achterpoten hadden", legt Post uit. Voorheen werd gedacht de enorme omvang van de dieren een ontwikkeling was van de laatste 5 miljoen jaar. Nu blijkt dus dat 40 miljoen jaar geleden ook reuzengroei is geweest. 

Klaas Post

De onderzoekers vonden in totaal 13 wervels, een heup en vier ribben. Het belangrijkste deel van de oerwalvis moet nog worden gevonden, namelijk de schedel. Daaraan kunnen de onderzoekers zien hoe het enorme beest aan eten kwam. De schedel opgraven is een grote onderneming, vertelt Post, maar hij zou er zeker bij willen zijn. "Het is leuk en hartstikke wetenschappelijk interessant, dat wil je niet missen." 

Eerdere vondsten die Klaas Post deed
Post is al langer betrokken bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij vond in 2017 in de Westerschelde fossielen van onder meer walvissen, dolfijnen en een lederschildpad. De overblijfselen zijn zo'n 12 miljoen jaar oud. De overblijfselen die hij wist op te duiken blijken van uitgestorven zeezoogdieren te zijn, die nog nergens anders zijn gevonden. 

Reportage uit 2017 over Klaas Post

De Urker kreeg vorig jaar de Zilveren Anjer vanwege zijn werk. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel