Speurhonden ingezet om lekkages stadsverwarming op te sporen

ALMERE • Ma 7 augustus 2023 | 6:11 • Maandag 7 augustus 2023 | 6:11

Speurhonden inzetten om lekkages in het stadsverwarmingsnetwerk op te sporen. Dat gebeurt sinds kort in Almere en het is uniek in Nederland. Volgens Vattenfall, dat verantwoordelijk is voor de stadsverwarming, zijn de eerste resultaten van de pilot veelbelovend.

Tucker is één van de speurhonden en is onvermoeibaar als hij samen met begeleider Wesley Visscher op zoek gaat naar lekkages in het stadsnetwerk. Aan zijn halsband prijkt een label. ‘Vattenfall’ staat erop. Het verraadt dat de hond aan het werk is. Het duo loopt over straat in de Filmwijk. "De speurhond ruikt of er onder de grond een lek zit. De geur van water van de stadsverwarming is net anders dan gewoon water", vertelt Visscher. Naast het water geeft ook de natte isolatie van de stadsverwarmingsbuizen een bepaalde geur af.

Plotseling staat Tucker stil en leunt tegen een muurtje. "Hij geeft nu aan dat hier een lek moet zitten", zegt Visscher trots. Tucker krijgt een speeltje en lijkt er dolgelukkig mee. "We hebben hem getraind door de geur en het speeltje te combineren. Hij is dus gewoon zijn speeltje aan het zoeken en weet helemaal niet dat hij serieus werk aan het doen is", legt de hondenbegeleider uit.

Onder een groot deel van Almere loopt een netwerk van warmwaterbuizen. Het is de stadsverwarming. Water wordt verwarmd bij de centrale in Diemen en naar Almere gestuurd. Het wordt daar gebruikt voor heet water en de verwarming. De hitte uit het hoofdnetwerk wordt overgebracht op kleinere gesloten warmtenetten die allemaal een wijk of delen daarvan verwarmen. Het zijn gesloten systemen. Het water wordt rondgepompt. Lekkages worden vaak ontdekt als er veel water verdwijnt en dus water bijgevuld moet worden door de energieleverancier.

Kabelbreuken
Het idee om de speurhond in te zetten komt van Mark Spithorst. Hij is technisch specialist leidingen bij de energiemaatschappij en is medeverantwoordelijk voor het functioneren van de stadsverwarming. "Ik las in een artikel dat speurhonden worden gebruikt om kabelbreuken te vinden bij een elektriciteitsbedrijf. Ik bedacht dat het ook weleens zou kunnen werken bij ons stadsverwarmingsnetwerk. Dat blijkt dus echt zo te zijn, vandaar dat we nu een pilot draaien in Almere", zegt Spithorst.

De enthousiaste specialist legt uit dat het best lastig is om lekkages op te sporen. "Kijk, bij grote breuken zie je het direct. Dan spuit het water eruit of heb je verzakkingen. Bij kleine lekkages die veel meer voorkomen merk je maar weinig omdat de grond het water opneemt. Zie dan maar eens een lek te vinden. Dat kan bijvoorbeeld door de temperatuur te meten van de grond, maar dat is tijdrovend. Met de speurhond gaat het veel makkelijker."

Drugshonden
Ondertussen is speurhond Tucker nog steeds druk met zoeken. "Mensen die ons zien denken vaak dat het een hond is die op zoek is naar drugs. Als ze horen wat we echt doen, vinden ze het eigenlijk altijd mooi", vertelt Visscher. Als er een lekkage is gevonden wordt een tegel rood gespoten. De ploeg die komt repareren kan dan snel vinden waar er gegraven moet worden om het lek te repareren.

De pilot in Almere duurt tot eind van het jaar. Dan wordt bekeken of de speurhonden mogen blijven en ook in andere delen van het land aan het werk kunnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel