Flevolandse Tweede Kamerleden willen na verkiezingen terugkeren

FLEVOLAND • Ma 28 augustus 2023 | 7:02 • Maandag 28 augustus 2023 | 7:02

Veel Tweede Kamerleden stoppen er momenteel mee, maar de Flevolandse parlementariërs Ulysse Ellian en Leonie Vestering willen juist door. De Almeerders zijn sinds maart 2021 Kamerlid, Ellian voor de VVD en Vestering voor de Partij voor de Dieren. Bij de verkiezingen in november hopen zij opnieuw een plekje in het parlement te veroveren.

De hoge werkdruk, scheldpartijen op social media en de giftige werksfeer zijn voor sommige politici aanleiding om politiek Den Haag de rug toe te keren. De Flevolandse Kamerleden maken een andere afweging, hoewel ook zij aan den lijve ervaren wat de negatieve effecten van het Kamerlidmaatschap kunnen zijn.

'Strijd zit er nog niet op'
Ulysse Ellian zei eind vorig jaar in een interview met Het Parool dat hij zwaar beveiligd wordt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van de politie. De VVD-politicus zei daarover tegen de krant "het is geen lolletje. Je levert je vrijheid in." Hij wil tegenover Omroep Flevoland geen toelichting geven op zijn besluit om toch door te willen als Kamerlid. Wel laat hij weten dat volgens hem de strijd voor een vrij, veilig en verlicht Nederland er nog niet op zit.

Ellian houdt zich als Kamerlid bezig met de aanpak van de zware criminaliteit. In het verleden was hij kritisch over het vervoer van zware criminelen vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, de strengst bewaakte gevangenis van het land. Ook stelde hij vragen over de detentie van verschillende criminele kopstukken.

Weer aan het werk
Leonie Vestering legde in mei dit jaar haar werk op doktersadvies neer. Daarbij verwees ze toen naar de werkomstandigheden in de Tweede Kamer. De Almeerse wil niet ingaan op de precieze reden, maar geeft wel aan dat een functie als parlementariër door de drukte, de stress en de sfeer veel van mensen vraagt.

Deze week heeft Vestering haar werk in Den Haag hervat en net als andere politici loopt ze zich warm voor de verkiezingen.

Overigens is nog niet zeker of de twee Kamerleden ook echt op de kandidatenlijsten van hun partij komen te staan. De leden van de VVD en de Partij voor de Dieren hebben daarin het laatste woord. De vergaderingen van de leden zijn komende maand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel