Willem Boutkan (PVV) stapelt functies: raadslid, Statenlid én Tweede Kamerlid

ALMERE • Wo 6 december 2023 | 6:20 • Woensdag 6 december 2023 | 6:20

Willem Boutkan (PVV) is geen onbekende in de Flevolandse politiek; hij draait al jaren mee in de Almeerse gemeenteraad en zit sinds 2011 in de Provinciale Staten. Vanaf woensdag komt daar ook het Kamerlidmaatschap bij. Drie tijdrovende functies die hij allemaal tegelijk wil gaan doen, Boutkan blíjft namelijk ook raadslid én Statenlid.

Een 60-urige werkweek is geen uitzondering onder Kamerleden. En daar komt dan nog het raadslidmaatschap - gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per week - en het Statenlidmaatschap - tot wel 26 uur per week - bij. Volgens Boutkan is er op dit moment helaas geen andere optie.

"Eigenlijk wilde ik de Kamer helemaal niet in."

— Willem Boutkan, PVV

"De Almeerse fractie begint aardig uit te dunnen en heeft mij gevraagd om niet halsoverkop te vertrekken. En diezelfde vraag kwam vanuit de Statenfractie." Daar komt nog bij dat Toon van Dijk (fractievoorzitter raadsfractie) ziek is geworden en Chris Jansen gedeputeerde is geworden bij de provincie. "En als ik dan naar Den Haag vertrek, dan wordt de spoeling wel heel dun."

Het gebeurt niet vaak dat Tweede Kamerleden ook nog raadslid én Statenlid zijn of blijven. Gideon van Meijeren (FvD) was tot en met maart 2023 de enige die de drie functies combineerde. Het wordt door veel partijen als 'onwenselijk' gezien omdat het Tweede Kamerlidmaatschap een fulltime baan is.

Totale verrassing
Eigenlijk had Boutkan ook helemaal geen rekening gehouden met het Kamerlidmaatschap. Hij werd gebeld met de vraag of hij kandidaat wilde worden. "Ik wilde best op de lijst maar dan op een 'veilige plek' waar ik niet gekozen zou worden." In november stond de PVV nog op 17 zetels in de peilingen.

"Daarmee leek plek 30 veilig, dus ik dacht: 'Bedankt, succes met de campagne en de groeten'." Hoewel zijn verkiezing voor Boutkan een totale verrassing was, ziet hij het wel als een eer. "Je zegt geen 'nee' tegen de verantwoordelijkheid en ik ben nou eenmaal door de mensen gekozen."

Het combineren van de functies is volgens de PVV'er wel afhankelijk van de onderwerpen die hij gaat krijgen in de Kamer. "Ik heb namelijk nu nog geen idee hoe mijn werkweek eruit gaat zien." Het gaat volgens Boutkan hoe dan ook veel planningswerk vergen.

Willem Boutkan op 23 november

Geld
En dan komt nog de geldkwestie; want alle drie de functies komen ook met een vergoeding. Zo krijgen Almeerse raadsleden jaarlijks ruim 26.000 euro voor hun werk en ontvangen Statenleden 22.740 euro per jaar. Tweede Kamerleden krijgen aanzienlijk meer, namelijk 124.000 euro per jaar. Alle bedragen zijn bruto, belastingen en premies gaan hier nog vanaf.

Een snelle rekensom leert dat de drie functies samen ruim 172.000 euro bruto opleveren. Maar daar is iets op bedacht, want als een Kamerlid meer dan 8.800 euro extra verdient naast het lidmaatschap, wordt daarvan de helft gekort op de vergoeding.

Pak de handschoen op
Boutkan snapt dat de vergoedingen samen de wenkbrauwen doet fronsen. "Maar tja, ik ben geen zakkenvuller, ik kan even niet anders." En voor de mensen die vinden dat dat wel zo is, heeft hij duidelijke boodschap. "Pak de handschoen op en sluit je aan, dan draag ik de functies met een gerust hart over."

De nieuwe Tweede Kamerleden worden woensdag geïnstalleerd. Onder hen ook de Almeerders Faith Bruyning van NSC en Ulysse Ellian van de VVD.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel