Opkomst verkiezingen Almere laagste ooit, ook Lelystad bungelt onderaan

FLEVOLAND • Do 23 november 2023 | 12:08 • Donderdag 23 november 2023 | 12:08

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was gisteren in Almere de laagste ooit. Een derde van alle stemgerechtigden in de stad bleef thuis. Alleen in Rotterdam en Heerlen gingen minder mensen naar de stembus.

De Almeerse opkomst van 67,4 procent is opmerkelijk, omdat er de afgelopen tijd door het stadsbestuur veel is gedaan om inwoners enthousiaster te maken voor de politiek. Dat gebeurde nadat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 minder dan 40 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging en bij eerdere landelijke verkiezingen ook al opvallend lage opkomstcijfers waren. De gemeente besloot ook om meer stembureaus te openen, om het stemmen nog laagdrempeliger te maken.

Die maatregelen hebben tot nu toe geen positief resultaat laten zien en dat betreurt burgemeester Hein van der Loo. In een reactie laat hij weten dat Almere nog een lange weg te gaan heeft in vergelijking met de landelijke opkomst. Van der Loo belooft zich in te blijven zetten om mensen te motiveren naar de stembus te gaan.

Lelystad ook onderaan
Ook Lelystad bungelt met een opkomst van 68,6 procent onderaan de landelijke ranglijst. In 2017 ging in Lelystad nog 77,6 procent van de stemgerechtigden naar het stembureau. In 2021 daalde dat al naar 72,3 procent.

Door de lage opkomst in Almere en Lelystad is Flevoland ook opnieuw de provincie met de laagste opkomst. Zo'n 72,5 procent van de Flevolanders bracht woensdag een stem uit. Dat is ruim onder het landelijk gemiddelde van 77,8 procent.

Urk juist hoge opkomst
In de andere, kleinere Flevolandse gemeenten lag de opkomst boven het landelijke gemiddelde. Urk staat met een opkomst van 88,9 procent zelfs in de landelijke top 10.

Meer dan 100 procent opkomst?
Schiermonnikoog noteerde een opkomst van ruim 117 procent en voert daarmee de lijst aan van gemeenten met de hoogste opkomst. Dat cijfer is zo hoog omdat ook veel toeristen een stem hebben uitgebracht op het eiland.

Wil je een overzicht van alle uitslagen per gemeente? Bekijk dan dit bericht.

In eerste instantie werd ook Medemblik genoemd als gemeente met een lager opkomstpercentage dan Almere. Het ANP, dat de cijfers bijhoudt, heeft laten weten dat er verkeerde informatie is aangeleverd door de gemeente Medemblik. Het opkomstpercentage daar is niet 66,2 procent maar 80,7 procent. Medemblik is verwijderd uit de eerste alinea.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel